brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Onaantastbaarheid

Hans Bart stelt in Trouw van donderdag 14 april dat we af moeten van de zogenaamde vrijblijvendheid. Voor hem is het evident dat je keuze om wel of niet donor te zijn vastgelegd wordt. Voor mij zet hij de wereld dan op zijn kop. En de Grondwet is hier ook duidelijk over. Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen (politie mag bijvoorbeeld fouilleren), recht op onaantastbaarheid van het lichaam (Grondwet hoofdstuk 1 artikel 11). Mij lijkt het evident dat ik hier niet actief een beroep op hoef te doen, dus dat ik niet hoef vast te laten leggen dat ik geen donor wil zijn. Ik heb er daarentegen geen enkel probleem mee als anderen wel willen laten weten en willen vastleggen dat ze wel donor willen zijn. Die vrijheid heeft eenieder.

Jos Boekel Egmond aan den Hoef

Onderdrukking

Wat een onzinnige vergelijking van Naema Tahir in haar column over de hoofddoek (Opinie, 14 april). Volgens haar kun je corrigerend ondergoed net zo goed als onderdrukking zien. Vooropgesteld dat ik vind dat iedere vrouw die er zelf voor kiest om een hoofddoek te dragen dat vooral moet doen, lijkt het me toch goed om ons te realiseren dat er landen zijn waar vrouwen zonder hoofddoek worden opgepakt of erger. Het niet dragen van corrigerend ondergoed is voor zover ik weet nog nergens aanleiding geweest om vrouwen te straffen. Vrouwen worden ook nergens verplicht om zulk ondergoed te dragen omdat ze anders niet op straat mogen komen. Datzelfde kun je helaas niet van de hoofddoek zeggen en dat is toch echt een reden om er heel kritisch mee om te gaan.

Marjan Buninga Nootdorp

Bescheidenheid

In zijn stukje van 13 april spreekt Bart Ongering over een formidabel verlopen invalbeurt bij een lastige klas, die - hoe wonderlijk - bij binnenkomst in een kring had plaatsgenomen. Ehm. Een echt lastige klas is óf collectief absent óf breekt de toko af. Dat Bart er dan ook nog eens in slaagt binnen de kortste keren een heel persoonlijk gesprek te voeren met deze vermeende raddraaiers, verdient uiteraard ons aller bewondering. Er vervolgens in Trouw mee te koop lopen, is ongepast. Ik zou me, als collega-docent, bijna schamen voor de keren dat een les niet lekker loopt of dat ik een leerling achter meerdere lagen behang wil plakken. Iets meer bescheidenheid zou Bart sieren.

Alain Balistreri Utrecht

Informatief

Ik vind uw serie over de Panama Papers zeer informatief en zou daar absoluut geen abonnement voor willen sluiten op het FD. U sluit hiermee uitstekend aan bij de interesses van in ieder geval een deel van uw abonnees. Hartelijk dank voor dit verantwoorde en interessante nieuws. Mocht er een boek over uitgegeven worden, dan zal ik aanschaf daarvan zeker overwegen.

Sjouke Bergsma Zwinderen

Proefabonnement

Sinds twee weken ontvang ik, naast Trouw, ook de Panama Papers. Het zal wel een proefabonnement zijn. Ik kan u nu al meedelen dat ik daar geen vast abonnement op neem. U mag uw bezorger rustig meedelen dat ik van de lijst geschrapt kan worden. Scheelt veel tijd en geld.

Bert van de Pol Almelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden