brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Vliegen met staatssteun

Bas Haring (de Verdieping, 6 november) vergelijkt de trein met vliegen. Vliegen is in zijn optiek comfortabeler, klantvriendelijker en goedkoper dan de trein en hij verklaart dat door het gebrek aan concurrentie op het spoor. Dat is wel erg kort door de bocht. Vliegen is inderdaad vaak te goedkoop, dankzij staatssteun - geen belasting op kerosine - en daar verbruikt een vliegtuig nogal wat van. Bovendien is er nog een onzichtbare steun: het effect op het milieu, waar we pas in de toekomst voor gaan betalen.

Anne-Marie Rutgers Utrecht

Goede preek

Volgens lezeres Anje Marie Huisman te Bloemendaal (Opinie, 6 november) is de makke van de kerk dat veel dominees in de kerkganger geen volwassen gesprekspartner zien. Laat uitgerekend dat nu de belangrijkste les zijn die ik tijdens de kerkelijke opleiding meekreeg: dat een goede preek een dialoog is tussen tekst, uitlegger en hoorder. Zo voorkom je eenrichtingsverkeer. Dat ideaal wordt natuurlijk niet altijd bereikt. Maar het lijkt erop dat deze kerkverlater gedurende de achter haar liggende vijftig jaar nooit een goede preek heeft gehoord.

Guus Koelman Rotterdam

Koemelk is voor kalfjes

De nieuwe voedingsrichtlijn schrijft nog steeds voor dat men melk moet drinken. Nu zijn er in de wereld miljoenen mensen die daar niet tegen kunnen (lactose-intolerantie). Maar Nederland is een zuivelland en dus moeten we kennelijk melk drinken. Maar je kunt heel gezond blijven zonder melk. De vee-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en verantwoordelijk voor uitstoot van heel veel broeikasgassen. Een gemiste kans van de Gezondheidsraad. Koemelk is voor kalfjes.

Hilde van Dijk Leiden

Dierlijk voedsel

Hoogleraar Willem Vermaat vindt de omzetting van plantaardig naar dierlijk voedsel inefficiënt (Opinie, 4 nov). Dat moet hij maar eens uitleggen aan een Afrikaanse geitenboer in een gortdroog gebied. Vermaat denkt dat je beter voedsel voor de mens kunt verbouwen op gronden waar veevoer verbouwd wordt. In de meeste gevallen kan dat niet eens, bijvoorbeeld op slappe gronden die de machines niet kunnen dragen. Het is ook inefficiënt om alleen maar voedsel voor de mens te telen. Dat vergt veel van de grond die op zijn tijd ook één of twee jaar rust nodig heeft. Dat is het juiste moment om een rustgewas als gras te telen: goed voor het bodemleven en perfect veevoer. We hoeven niet zoveel vlees meer te eten, en zeker niet van de kiloknaller. Maar wat is er mis met een stukje (bio-)vlees uit eigen land van de slager uit de buurt?

Ard van Gaalen Zuid-Beijerland

Niet vloeken a.u.b.

Ik vind het onbegrijpelijk dat Trouw vloeken opneemt. Op 5 november sloot de filmrecensie over 'Le Tout Nouveau Testament' af met een grove vloek. Op 6 november werd Bert Keizer letterlijk geciteerd toen hij de naam van Jezus als een uitroep gebruikte. Kwetsend voor gelovige lezers en niet passend bij de goede smaak. Ik lees Trouw omdat ik benieuwd ben naar de zienswijze van anderen, maar vind het schokkend daarbij vloeken tegen te komen.

Liesbeth van Huit Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden