brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Vrije meningsuiting

Het probleem rondom vrije meningsuiting is niet de mate van vrijheid daarin. Het probleem zit bij de reactie daarop: het zich beledigd voelen. In de westerse cultuur is de norm dat je daar boven moet staan, dat getuigt van zelfrespect. In veel andere culturen getuigt het juist van zelfrespect als je de belediging afstraft. Zich beledigd voelen getuigt van gemis aan zelfrespect en leidt dikwijls tot een slachtofferrol of tot vergaande agressie richting de ander. Zo ontstaan oorlogen.

Willem van den Berg Heerenveen

Een statiegeldfles

Sinds anderhalf jaar raap ik het zwerfvuil uit de berm op mijn fietstraject van Leidsche Rijn naar het centrum van Utrecht. Gemiddeld belanden tussen de 100 en 150 items per week in mijn fietsmand. Van de meer dan 10.000 inmiddels opgeraapte objecten bestond 80 procent uit blikjes en petflesjes, de rest was een bonte mengeling van sigarettendoosjes, McDonald's-rommel, chipszakken etc. In al die tijd ben ik zegge en schrijve 1 statiegeldfles tegengekomen. Veel overtuigender pleiten voor het handhaven (en liefst uitbreiden) van het statiegeldcircuit kan ik niet. Onder de lobby van de frisdrankindustrie wordt fanatiek gepleit voor het afschaffen van de statiegeldregeling (Trouw, 1 mei). Wat zou het mooi zijn indien de staatssecretaris en de Kamer besluiten tot handhaven en liefst nog uitbreiden van deze regeling naar de blikjes en petflesjes.

Olav Blom Utrecht

Giro 555 voor Darfur

Geweldig dat zoveel mensen via giro 555 hebben gedoneerd voor de ramp in Nepal. Natuurlijk hoop ik dat met al die miljoenen de getroffenen de hulp krijgen waardoor ze hun leven weer kunnen oppakken. Maar het schrijnende artikel over de verkrachtingen in Darfur (Trouw, 7 mei) loog er niet om. Ik heb de krant echt even terzijde moeten leggen. Ik hoop dat giro 555 ook een gedeelte van al die miljoenen wil gebruiken om de vrouwen in Darfur weer wat zelfrespect terug te geven.

Marianne van Terheijden Tilburg

Laat Mohammed erbuiten

Bij de discussie over de cartoons (Trouw, 5 mei) mis ik het volgende. Laat alle spot, alle kwetsende tekeningen, alle felle kritiek zich concentreren op degenen die op dit moment namens de islam mensenrechten schenden. Op degenen die nu besnijden, verkrachten en moorden. Maar laat Mohammed erbuiten. Ontploffende tulbanden, geen probleem, maar zet die dan op het hoofd van een imam of een andere hedendaagse zeloot. We willen toch dat die daarmee ophouden? Aan Mohammed kunnen we niets meer veranderen.

Helias A. Udo de Haes Leiden

Kritiek op de koning

Het wordt tijd dat de wet ten aanzien van majesteitsschennis (Trouw, 8 mei) wordt aangepast, want kritiek op het koningshuis is niet meer dan normaal. Herinner de foute handelingen van Bernhard, belastingontduikingen van diverse leden van het Koninklijk huis en recent de miskleun van Alexander en Máxima met hun villa in Afrika en in Griekenland, de studieruimte à 4 ton in Wassenaar. Mag een gewone burger daar dan geen kritiek op hebben? Het gaat hier per slot van rekening om ons belastinggeld.

Ron Keet Roswinkel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden