Brieven

In haar wekelijkse rubriek adviseert Louise Boelens een vrouw die in een technisch bedrijf de enige vrouwelijke leidinggevende is (Trouw,19 februari). Boelens relativeert de klacht van de briefschrijfster dat de mannen in het bedrijf haar stelselmatig negeren. Zij vindt: ¿De mannen om u heen sluiten u niet expres uit.¿ Dit advies demotiveert ambitieuze vrouwen en toont geen enkele vrouwelijke solidariteit. Eerst adviseert Louise Boelens haar te vertrekken. Dan verklaart ze het mannelijk gedrag door onderlinge rituelen, die sterk zijn maar onbewust. Die analyse deel ik, maar is het daarom niet expres? ¿U zult uzelf tegenkomen¿, denkt ze vervolgens - alsof dit alles haar te verwijten valt. Ten slotte moet deze zwaarbelaste vrouw volgens Boelens een diversiteitbeleid gaan opzetten! Deze vrouw zou met haar directeur zijn strategie en prioriteiten kunnen bespreken en dat samen in het teamoverleg brengen. Zo verzekert zij zich van zijn steun en kan ze haar plaats in het managementteam hernemen. Lukt dit ook onder begeleiding van een coach niet, dan pas wordt vertrekken een optie.

Demotiverend advies

Ineke van Mulligen (coach) Amsterdam

Verspillend watergebruik

Valkenberg verdient met zijn column over het watergebruik geen plaats in de Duurzame Top 100 van Trouw. Vandaag heb ik ook een blad van energiebedrijf Nuon gekregen. Daarin staat te lezen dat als iedereen 1 minuut langer onder de douche staat, er per jaar 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas meer gebruikt wordt (alleen al in Nederland). Nog afgezien van de extra waterzuiveringskosten die dit met zich mee brengt. Verspilling dus, zoals dit keer ook zijn column.

A. Steenbergen Velp

Natuurlijke oases

Overal in Nederland vind je natuurlijke oases als het Teeselinkven in Neede (Trouw, 3 maart). Juist deze gebiedjes met hun beschermde status worden omringd door overgangsgebieden. De boeren en andere ondernemers dienen daar rekening te houden met de natuur, als buffer tegen oprukkende kaalslag en monocultuur. Dat is een goede zaak. Staatssecretaris Bleker wil deze gebiedjes hun beschermde status ontnemen. Funest!

Rik Bronkhorst Amersfoort.

Pindakaasvloer

Hoewel beeldende kunst, ook zeer moderne, mij meestal zeer boeit, heb ik grote moeite met de pindakaasvloer van Wim T. Schippers, te zien in museum Boijmans van Beuningen (Trouw, 4 maart). Als Amsterdams oorlogskind ontsnapte ik zesenzestig jaar geleden ternauwernood aan de hongerdood. Dat in

een wereld waarin dagelijks zoveel kinderen de hongerdood sterven, 'kunst' gemaakt word met 900 liter hoogwaardig voedsel dat gedoemd is te bederven, vind ik geen kunst maar tenhemelschreiend.

Jannie Vliegenthart-Ladiges Geldrop

Gepekelde tv-recensie

Wat een gepekelde analyse van de tv-recensent over de verkiezingssoap. Je zou wensen dat de dames en heren politici deze tekst ook onder ogen krijgen. Oneliners horen thuis in een soap, niet in de politiek. Daar komt het aan op een goed, inhoudelijk verhaal en gedegen uitvoering. Dagblad Trouw neemt de doelgroep gelukkig nog serieus; was dat ook maar zo met de redacties in Hilversum.

Joop Molenaar Zoetermeer

Pedoseksuele priester

Ik maak ernstig bezwaar tegen de kop 'Priester vijftien jaar cel in wegens pedofilie' in Trouw van vanmorgen. De man gaat de cel in omdat hij kinderen seksueel heeft misbruikt. 'Pedofiel zijn' valt niemand aan te rekenen, kinderen misbruiken wel.

Willy Kleijne Wageningen

Nederland kwijt?

¿We gaan er voor zorgen dat we dit prachtige Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders. Want dat is ons project!¿, aldus onze premier (Trouw, 4 maart). Ik ben me er nooit van bewust geweest dat we Nederland kwijt waren. Dom van me. Kan de premier dat nog eens rustig en begrijpelijk uitleggen?

Liek Mulder Harderwijk

Biddende valk

In korte tijd kom ik tot tweemaal toe de 'biddende valk' in uw kolommen tegen. De term 'biddende valk' berust op een wijdverbreid misverstand. In het Engels is het niet de 'Bird is praying' maar de 'bird is preying': jagend op zijn prooi.

Auke Miedema Utrecht

Democratie bijna een feit?

Als ik de krant lees, lijkt democratie in de landen in Noord-Afrika en op het Arabisch Schiereiland al bijna een feit. Deze landen zijn de afgelopen 60 jaar minder pluriform geworden. Procentueel wonen er minder christenen en Joden, en meer moslims dan in 1950. De geschreven en ongeschreven wetten binnen het grootste deel van het cultuurgebied geven bepaalde bevolkingsgroepen meer rechten dan andere. De sociale tradities zijn nooit gebaseerd geweest op gelijkberechtiging. Hoe zou democratie kunnen ontstaan binnen een cultuurgebied waar institutionele discriminatie altijd de norm is geweest?

Marcelle van de Pol 's-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden