brieven

Lijkgeur verdoezelen
Bloemen voor een dode als uiting van gevoelens of ter versterking van het groepsgevoel, zo leggen wetenschappers de bloembedjes rond zeer oude graven in Noord-Israël uit (Trouw, 2 juli). Dat lijken mij zeer moderne en romantische verklaringen voor deze vondst van afdrukken van bloemstelen in de ruim 13.000 jaar oude graven. De gevonden kruiden, onder meer salie en munt, zijn nogal sterk geurende kruiden. Zouden ze niet simpelweg gebruikt zijn om lijkgeur te verdoezelen of bacteriën of schimmels tegen te gaan?

Lisette Eindhoven Monster

Bach als laborant
Het feit dat Jelle Stinstra de vaardigheden van de kunstvakken onder wil brengen bij het vak 'techniek' in de onderbouw (Opinie, 3 juli) is illustrerend voor zijn geestloze visie op het onderwijs. Je zult maar als kind die gaven gekregen hebben waarmee voor jou het profiel Cultuur en Maatschappij een ideale bedding is.

Het afschaffen van dit profiel en alle leerlingen dwingen de bètakant op te gaan, is een verkeerde stap. Onder zulke dwang zou Bach een laborant geworden zijn en Rembrandt een milieudeskundige. De aap komt helemaal uit de mouw bij de laatste woorden uit zijn artikel. Als straks alle leerlingen voor bèta moeten kiezen leidt dat uiteindelijk tot 'meer welvaart'.

Als dát het doel van het onderwijs is, heb ik lang geleden voor het verkeerde beroep gekozen. Ik daag Stinstra overigens uit bij mij een havotentamen muziek te doen. Om aan den lijve te ervaren dat het C&M-profiel in het geheel geen pretpakket is.

Mar van der Veer Zierikzee

Hypocrisie rond Snowden
'Grote Europese landen' reageren 'verbolgen' op de onthullingen over Amerikaanse spionagepraktijken (Trouw, 2 juli). Europese staatsburgers worden bespioneerd en men schreeuwt ach en wee. De stap die klokkeluider Edward Snowden met zijn onthullingen zette, moet extreem veel moed hebben gevergd. Snowden vroeg uiteindelijk in vijftien landen asiel aan. Maar tot nu toe heeft geen enkel land zich gemeld. Wat een hypocrisie.

Berri Sciarone Amsterdam

Slavernijverleden
Na het lezen van de inhoudelijk ijzersterke column van Asha ten Broeke (Opinie, 2 juli) vroeg ik mij af hoe het toch komt dat we zo weinig weten over dat slavernijverleden en überhaupt over ons niet zo fraaie koloniale verleden.

Ieder jaar in de maand mei wordt ons voorgehouden dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend gehouden moet worden. Is het dan niet hypocriet om de zwarte hoofdstukken uit ons koloniale verleden te vergeten?

Reijer Koelman Duiven

Faaltaal (1)
Taalliefhebber als ik ben, kom ik op pagina 2 van Trouw dagelijks aan mijn trekken. Woensdag schrijft Ton den Boon het interessant te vinden dat 'faal' in de betekenis van 'mislukking' zich op internet ontwikkelt tot een soort voorvoegsel. Als voorbeelden noemt hij 'faalauto', 'faalproject' en 'faalpremier' als uitdrukkingen voor mislukkingen.

Den Boon vermeldt niet dat lang voordat internet bestond, het voorvoegsel 'faal-' reeds gebruikt werd in 'faalangst'. Maar wellicht liet hij dit woord buiten beschouwing omdat de betekenis 'mislukking' hier een andere nuance heeft: het is niet de angst die faalt, maar de angst om te falen.

Nico Dister Nijmegen

Faaltaal (2)
In de taalrubriek van woensdag schrijft Ton den Boon: "Kranten noemen een fiasco nu nog geen 'faal', maar dat komt vast nog wel." Bij Trouw duurt dat maar een halve krant. Gerwin van der Werf gebruikt het dezelfde dag al in zijn onderwijscolumn.

Henk Andeweg Veenendaal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden