Brieven

Oudere ouders (1)
Een reactie op de berichtgeving over de 63-jarige moeder, gisteren in Trouw. Ik ben zelf enig kind van (vrij) oude ouders, met een moeder van 45 en een vader die bij mijn geboorte 64 was. De liefste ouders van de wereld, maar toch wens ik het geen kind toe. Ik was een ongelukje, anticonceptie moest nog uitgevonden worden (1941). Met zo'n oude moeder heb je dus geen oma, zei een van de jongeren in het NOS Jeugdjournaal. Niet helemaal waar: heel vaak werd mijn moeder voor mijn oma aangezien. Pijnlijk voor mijn moeder, maar minstens zo pijnlijk voor mij als kind. Stonden mijn ouders langs de lijn naar mijn voetbalprestaties te kijken, hoorde ik vaak: "Leuk dat je opa en oma zijn gekomen." Ik heb het geluk gehad dat mijn beide ouders, in redelijk goede gezondheid, oud tot zeer oud geworden zijn, moeder 85 en vader zelfs 90 jaar. Alleen jammer dat ik bijna nooit echt leuke dingen met hen heb kunnen doen, Samen fietsen of voetballen met vader zat er echt niet in, want toen ik 15 jaar was, was hij al bijna 80. Moeder Tineke had niet alleen aan zichzelf moeten denken maar ook aan de kleine Meagan. Ik wens het kind dan ook veel sterkte.

Arthur Noordhoek Hegt (69), Leimuiden

Oudere ouders (2)
Geërgerd heb ik me aan de manier waarop de 63-jarige Tineke Geessink door velen en door medisch-ethicus Gert van Dijk in het bijzonder (Trouw, gisteren) wordt gestenigd. Typisch Nederlands om met het vingertje klaar te staan en benepen te denken in (goed verzekerde) hokjes. Ik had een jonge moeder: 22. Zelf had ze een oude moeder: 44. Mijn moeder stierf aan kanker toen ze 45 was, mijn oma overleefde haar en werd 95. Beiden gouden vrouwen. Jarenlang woonde ik in Suriname en Bolivia. Daar zag ik talloze oma's die hun kleinkinderen opvoedden: niet zonder moeite, maar de kinderen groeiden op. Je kunt in het leven niet alles indekken. Liefhebben en living the moment is de kunst. Ik wens Tineke Geessink alle geluk met haar Meagan toe.

Paulien Matze, Tollebeek

Jachtschade
In het artikel over het afschieten van wilde zwijnen (de Verdieping, gisteren) staat dat Duitse en Belgische jagers wildschade betalen. Dit suggereert dat de jagers in Nederland niets betalen. Dat is onjuist. Een deel van de kosten van een jachtakte, volgens mijn gegevens 45 euro, gaan naar het Faunafonds. Dit wordt gebruikt voor vergoeding van wildschade. Dus niet zo veel als in de buurlanden, maar jagers dragen wel bij aan de vergoeding, meer dan de gemiddelde Nederlander.

Hans Brinkhorst, Goor

Ingrijpen in Libië
Naar aanleiding van het artikel van Mient Jan Faber 'Benghazi vertoont alle trekken van Srebrenica in 1995' (Trouw, 19 maart) heb ik mij afgevraagd: Zou ik voor dit ingrijpen in Libië hebben gekozen? Ik weet het niet.

Wat we zeker niet moeten doen, is er bij voorbaat vanuit gaan dat kiezen voor militair ingrijpen in een onduldbare toestand, van een hogere morele waarde is dan besluiten dat niet te doen. Er zitten aan deze operatie veel haken en ogen en de ervaring leert dat die op het cruciale moment van het nemen van de beslissing tot militaire actie, lang niet allemaal worden gezien. Tegenstanders afdoen als mensen die een hek om het land heen willen zetten om af te wachten wat er gebeurt, doet aan de reële dilemma's geen recht. Te vaak hebben we gezien dat goede bedoelingen enorme schade brengen. Zijn we echt zover dat we weten hoe het zou moeten: troepen op de grond? Is de situatie daar zo eenduidig dat we slechts met gejuich worden ontvangen en al snel een dankbare bevolking in rust achter kunnen laten?

Anjo Roorda, Houten

Imagoschade
Het duurde een week voordat de leden van de raad van bestuur van ING tot de conclusie kwamen dat de toekenning van hun zogenoemde variabele beloning onder de huidige omstandigheden het imago van de bank dreigde te beschadigen. Pas toen de golf van verontwaardiging de sociale media had bereikt, werden de heren wakker. Hoe zou de wereld er vanuit de top van de glazen torens uitzien? Over de hoofden van de gewone rekeninghouders kijkend was er slechts oog voor de pot goud aan het eind van de regenboog. De heren hoeven zich in ieder geval niet druk te maken over een 'dreigende' imagoschade. Die schade hebben ze al aangericht.

Bert Prang, Leiderdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden