brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Verontwaardigd
Boos of bang? Liever had ik gezien dat uit het onderzoek van Trouw en de VU naar voren was gekomen dat de Nederlander verontwaardigd is. Ik leef in een naar en kil land waarin regels voor recht lijken te gaan. Ik voel me steeds minder thuis in een samenleving waarin elke burger bij voorbaar als verdachte wordt beschouwd en asielzoekers als criminelen worden opgesloten. Dát maakt me ziedend. We hebben mensen nodig die in hun medemensen zijn geïnteresseerd. Niet lief of soft, maar bereid om regels er voor de mensen te laten. Als ik kijk naar de manier waarop steeds meer 'gewone en brave burgers ' naar elkaar omzien, in de zorg en in de buurt, dan geeft dat hoop.

Wim Noomen Zwolle

Sterke leider? Niet doen!
Voorpagina 13 september: 'Boos volk wil nu een sterke leider'. Ik zou het niet doen!

Dineke Hoekstra, historicus Wijchen

De kans op een gezond kind
Lezeres Hanneke van der Grinten vraagt zich (10 september) af hoe hoogleraar Christine de Die de geboorte van een kind met een ernstige erfelijke aandoening durft te bestempelen als een 'niet te overziene ramp'. Ik ben het met de briefschrijfster eens: een kind is nooit een ramp. Maar als je drie jaar na het verlies van je eerste kind te horen krijgt dat zij is overleden aan een ernstige erfelijke aandoening én meteen wordt geïnformeerd dat je tweede kind, een halfjaar oud, dezelfde aandoening heeft (waarvan de afloop onafwendbaar fataal is) dan kan ik verzekeren dat dit wel degelijk een niet te overziene ramp is. Met gevallen als het onze heeft het onderzoek naar embryoselectie in Maastricht te maken. Het zijn moeilijke ethische kwesties. Als ouders die inmiddels van hun beide kinderen afscheid hebben moeten nemen, weten wij dat het leven geenszins maakbaar is. Maar wij zijn blij dat stellen als wij de kans krijgen op het krijgen van een gezond kind.

G. van Mourik Noordeloos

Zwevende gelovigen
Wat moeten theologen met zwevende gelovigen? Hun zoektocht naar zingeving faciliteren, is het antwoord van hoogleraren André van der Braak en Christa Anbeek. Ze reageerden op het nieuws dat de VU hier een groot onderzoek naar gaat doen (Religie&Filosofie, 12 september). Ik denk dat de theologen eerst hun waarheden op de achtergrond moeten houden. Ze zouden voor dit faciliteren te rade kunnen gaan bij mystici, zoals de christelijke mysticus Meister Eckhart. Van hem stamt de uitdrukking 'van God wil ik zwijgen' en de uitspraak 'Waarom zoeken jullie het buiten je? Waarom blijf je niet in jezelf en grijp je niet aan wat goed is in jezelf? Jullie dragen immers de hele waarheid wezenlijk in je.' Die woorden zullen zwevende gelovigen aanspreken.

Wim Davidse Den Haag

Voedsel is te goedkoop
Lezer Jan Slotboom (13 september) kocht een blikje tomatenpuree voor 5 centen bij AH. Beseft hij wat er aan voorafgegaan is, eer dat blikje in de winkel stond? Bij de kweker, in de fabriek, bij het vervoer, de groothandel, bij het vakkenvullen. Wij betalen vaak te weinig voor ons voedsel en gaan er, misschien wel daarom, niet zorgvuldig mee om.

Jikky Grashuis Oldekerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden