Brieven

De btw op toegangskaartjes voor toneel en muziek gaat omhoog van zes naar negentien procent. De Fifa eist en krijgt vrijstelling van btw tijdens de wereldkampioenschappen zodat ze met een miljardenwinst kan vertrekken. Zo liggen de kaarten, in onze cultuur.

Paul Jansen Terborg

Een lovenswaardig initiatief van het kabinet om het woon-werkverkeer op de fiets te willen stimuleren met nieuwe fietssnelwegen. Maar hoe nieuw zijn die fietspaden? De fraaie en vrijwel autovrije fietsroute langs de Hollandse waterlinie tussen Houten en Bilthoven bestaat al lang, ik gebruik hem al meer dan twintig jaar. En verder, aanleg is één, onderhoud is twee. Op dit moment is het vrije fietspad tussen Houten en Bunnik een spekgladde ijsbaan, er wordt daar niet gestrooid. Rond Fort Rhijnauwen heeft de gemeente Utrecht volstaan met een bordje: pas op, gladheid. Uitstekend, dat fietsbeleid, maar zo goedkoop krijg je mensen de auto niet uit.

Aldert Piersma Houten

Moet ik nu blij zijn met de column van Rob Schouten (Trouw, 1 december) of juist niet? Als PVV-stemmer behoor ik tot een partij die weigert te geven aan medemensen in nood. Gelukkig weet ik door Rob Schouten nu dat ik niet de enige ben: ook aanhangers van andere partijen kiezen in tijden van crisis voor zichzelf. Welnu, als PVV-stemmer geef ik wel aan goede doelen. Alleen bepaal ik graag zelf welke goede doelen dit zijn. En inderdaad, daar horen de linkse hobby’s niet bij.

Rob Dijkstra Nijmegen

Wat herkende ik veel in het artikel van Ricus Dullaert (Trouw, 1 december). Dertig jaar heb ik gewerkt in het basisonderwijs, voornamelijk in groep 3. De toenemende dwang van toetsen en testen gaven steeds minder ruimte aan eigen vakmanschap. Als je een kind op het rapport een 8 gaf voor lezen en de toets gaf later een 5, werd je op een vergadering op je vingers getikt. De toets had altijd gelijk en als je er anders over dacht, had je het dus mis. Dat datzelfde kind later glansrijk haar gymnasiumdiploma haalde, bevestigde wel mijn oordeel, maar daar had je in de praktijk niet veel aan. De toets bleef heilig. Het artikel geeft mij het gevoel dat er langzamerhand sprake is van een kentering. Ik hoop het van harte.

E. Vroegindeweij-Hoekstra Ridderkerk

Mijn ouders zijn geboren in Rabat (Marokko). Mijn vader is eerst naar Nederland gekomen, later mijn broer en mijn moeder. Ik ben in Roosendaal geboren. Mijn ouders zijn gematigde moslims. Ik doe er niet meer aan, al vindt mijn familie dat niet goed. Toen ik jong was, gooide ik ook stenen door ruiten van het buurthuis. Dat kon gewoon, niemand deed iets. Wij vonden dat slap. Mijn familie vindt Nederland nog steeds zwak. In het commentaar (Trouw, 29 november) staat dat wij moeten laten zien dat wij geloven in de gelijkwaardigheid van alle burgers. Ik vind dat ook, maar onze mensen denken toch: ze verdedigen zich niet, ze zijn bang voor ons. De meeste Marokkanen snappen niets van democratie. Wie bij ons de macht heeft, overlegt niet.

F. Galy Roosendaal

Er is veel te lezen over kleinschaligheid. Kleinschalige opvang voor gehandicapten, demente bejaarden: bewezen goedkoper. Opleidingen moeten kleinschalig opgezet worden. Bedrijven en particulieren wekken hun eigen energie op en vinden dit nog leuk ook. Kleinere banken deden het tijdens de crisis goed en deden niet mee met de bonuscultuur. Hoe komt het dat onze overheid hier niet in mee wil gaan? Kerncentrales, bankinstellingen: het moet groot, groter, grootst. Houd het klein: dé manier om de kloof tussen burgers en overheid te dichten.

Maria Verweij Apeldoorn

De onderwijsinspectie twijfelt aan het draagvlak bij ouders om Fries in het onderwijs te versterken (Trouw, 1 december). In het inspectierapport is niet gevraagd naar de wensen van de ouders. In het vorige rapport over het onderwijs in het Fries (2006) bleek, dat de scholen dachten, dat de ouders Friese lessen niet zo belangrijk vinden. De inspectie constateerde toen echter, dat driekwart van de ouders met kinderen in het basisonderwijs Fries (heel) belangrijk vindt, en dat tweederde het goed vindt dat er Fries gegeven wordt. Jammer. Door het gesprek met ouders kan het draagvlak voor Friese les versterkt worden.

Alex Riemersma lector Fries en Meertaligheid Fryske Akademy

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden