brieven

Zet Dekker voor de klas

Het is weer zover. In alle media wordt geschreven en gesproken over passend onderwijs.

Zou het geen goed idee zijn als staatssecretaris Sander Dekker een maand voor de klas zou gaan staan? En dan niet even meedraaien en wat rondkijken, maar echt alles overnemen wat de leerkracht nu moet doen. Een klas van bijvoorbeeld dertig leerlingen, onder wie er zeker vijf zijn die extra aandacht nodig hebben. En doe dan ook eens alles wat er na schooltijd gedaan moet worden, etcetera. Dan kan de staatssecretaris zelf ervaren wat de leerkrachten bedoelen, want dat kwartje wil nog niet echt vallen. Logisch, want van achter je bureau kun je het allemaal wel bedenken, maar de praktijk is iets anders.

M. Mos 's-Gravenzande

undefined

Waar is de 'C' van CDA?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers meldt dat Nederland in 2015 tot nu toe, eind augustus, 30.177 asielzoekers heeft opgevangen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma stelt dat de situatie onhoudbaar dreigt te worden.

Is Buma vergeten dat Nederland honderd jaar geleden meer dan een miljoen vluchtelingen opving? In de Troonrede van 1914 meldde koningin Wilhelmina dat de Belgische vluchtelingen met open armen werden ontvangen. Hoezo onhoudbaar? Is dit nu de 'C' van het CDA?

Herman Posthumus Emmen

undefined

Een gewaarschuwd mens

Ephimenco heeft mijn ogen geopend. Na het lezen van zijn column 'Empathie' (Trouw, 1 september) ben ik nu onverkort voorstander van het sluiten van de slagbomen aan de grens. Ephimenco geeft met voorbeelden aan dat er een groot gevaar schuilt in het opnemen van deze lieden. Kunnen wij ons nog verweren tegen de stroom moordenaars en stenengooiers? Deze lieden komen immers uit landen waar religieuze onverdraagzaamheid en geweld de norm is. Het is dus oppassen geblazen met deze gelukszoekers, die denken dat ze een graantje kunnen meepikken van onze eerlijk verdiende, excessieve rijkdom. In mijn woonplaats Hoorn zie ik er ook af en toe een: een schichtig om zich heen kijkende Syrische vluchteling. Ik ben nu echter een gewaarschuwd mens.

Per Schuitemaker Hoorn

undefined

Marli Huijer is naïef

Wanneer komt een column van Ephimenco eens op de voorpagina? Die van dinsdag over 'verdraagzaamheid als schaars goed' komt wat mij betreft in aanmerking. Ephimenco maakt een realistisch punt: asielmigranten komen vaak uit landen waar een cultuur van geweld en religieuze intolerantie heerst. Empathie en compassie, waarvoor Denker des Vaderlands Marli Huijer maandag pleitte, is mooi. Maar als enig antwoord nogal naïef. Ephimenco vraagt zich af of we ons, bij ongewijzigde stromen de komende jaren nog kunnen verweren? Een open democratie als de onze is kwetsbaar. Ik hoop dat Ephimenco zijn realistische kijk blijft geven.

Margreet van Persie Elspeet

Vertel over de doden

Ik vraag me al een tijd af of de feiten over het lot van vluchtelingen wel bekend worden gemaakt aan de mensen die op weg willen gaan? Wordt er, tegenover de mensensmokkelaars die goud verdienen met hun leugens, actie ondernomen om mensen te informeren over de realiteit: de doden op zee en die in de vrachtwagens?

Liebje Hoekendijk Bussum

undefined

Lawaaiige motorbendes

'Het OM speurt naar munitie voor verbieden van motorbendes' meldde Trouw op 1 september. De imponerende herrie van de motoren lijkt me een factor. We komen een eind in de goede richting als justitie het geluidsniveau van motoren wettelijk terugbrengt naar het niveau van een gemiddelde auto. De stedeling en plattelander zijn dan ook verlost van een zomers fenomeen.

H. van Gennip Breda

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden