brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Bijstand

Wouter Beekers en Jochem Westert pleiten voor een betere balans tussen rechten en plichten van bijstandsontvangers (Opinie, 18 april). Onvermeld lieten beide heren de beste waarborg voor ieders democratische rechten, te weten scheiding der machten, die in de bijstand ver is te zoeken. Een uitvoerend bijstandsambtenaar oordeelt nu namelijk ook over eventueel op te leggen sancties en boetes, wat eigenlijk alleen een bestuursrechter zou mogen doen. Zo wordt men in de bijstand met omkering van bewijslast op voorhand al schuldig bevonden en bestraft, en kan dit pas achteraf via een bezwaar- en beroepschrift worden teruggedraaid. Daarmee schend je op flagrante wijze het fundamenteelste recht van de financieel meest kwetsbare groep in onze samenleving.

Bert Brouwer Sneek

Belastingdienst

Ik heb een aantal keren het bericht in Trouw van18 april moeten lezen voordat het tot mij doordrong dat werknemers bij de Belastingdienst maximaal 75.000 euro meekrijgen als ze vrijwillig hun baan zouden opzeggen, zodat de inkrimping bij de Belastingdienst met 5000 man personeel zich op 'natuurlijke' wijze zou voltrekken. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Als 5000 mensen van deze regeling gebruik zouden maken, kost dat de belastingbetaler 375 miljoen euro. Schrijnend voor al die mensen die te horen kregen dat de deuren van hun bedrijf dichtgaan en met lege handen achterbleven. Wat klopt er toch niet in dit land?

Marianne Brinks Rijnsaterwoude

Predikantschap

Een bijzonder beroep wordt het ambt van predikant genoemd (commentaar, 18 april). Zeker, maar kwetsbaar? In dit tijdsgewricht van baanonzekerheid mag een PKN-predikant zich gelukkig prijzen met de in beton gegoten arbeidsvoorwaarden. Anders dan verwoord in het commentaar kan een dominee wel solliciteren naar een andere kerkelijke gemeente en hoeft hij/zij daarvoor niet eerst gevraagd te worden. Of het wat wordt, is voorbehouden aan kerkenraad en dominee. Een tijdelijke verbintenis voor maximaal 12 jaar - voorstel landelijk bestuur - is zeker riant. Mijn advies is maximaal 7 jaar. Een Bijbels getal met mogelijkheid tot verlenging als de 'volheid' niet bereikt is.

Grietje Rigtering Zelhem

Grote jongens

In Trouw van 18 april stelt Henny de Lange dat regionale musea niet meer onderdoen voor 'de grote jongens' in de Randstad, met daabij Turner in de Fundatie, Zwolle als voorbeeld. Ten onrechte. Turner werd daar als trekker gebruikt voor een brede expositie met als thema Water en Vuur, met een paar Turners. Toch spreekt de Fundatie over 'de Turner-expositie', want hij is immers publiekstrekker. Dit is vooral ondernemerschap. Dan het Haags Gemeentemuseum. Daar zijn nu drie schitterende overzichtstentoonstellingen: Appel, Toorop en de Poolse schilder Wojciech Weiss. De laatste was hier onbekend. Het gemeentemuseum blijft bescheiden. Musea in de marge kloppen zich op de borst als ze een grote jongen in huis hebben, de musea in de Randstad laten kwaliteit zien. Mooi dat de provincie zich op deze manier weet te handhaven, maar men moet zich niet overschreeuwen.

Klaas Kars Rijswijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden