Brieven

Bomber Command (1)
Een goed genuanceerd artikel in Trouw van 28 juni over de geallieerde bombardementen op Duitsland. Dit maakten wij mee: een Amerikaans bombardement op 17 juli 1943 moest de Fokkerfabriek treffen aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Fokker werd niet geraakt, maar wel de huizen en de mensen in een wijde omgeving. Het was een grote misser waarbij rond 200 burgers omkwamen. Verantwoordelijk was generaal Curtis LeMay (1906-1990). Toch werd hij Bomber commandant in 1945 met als doel Japanse steden te bombarderen. Hij kreeg aan het einde van de oorlog hoge onderscheidingen van dertien landen. Maar niet van Nederland en er is gelukkig geen standbeeld opgericht in zijn geboortestad Columbus in Ohio, waarvoor hulde.

Dick Reedijk Durgerdam

Bomber Command (2)
Een prachtig stukje over het bombardement op Dresden. Voor ons waren de Tommies 's nachts een morele steun. Nacht aan nacht hoorden we zoem, zoem, zoem. Een heerlijk geluid, rustgevend, Tommies op weg om de vijand er van langs te geven. Het was heel dubbel. We baden dat die jongens veilig thuis zouden komen, maar ook voor de burgers die hun doelwit waren, dat waren ook mensen! De Tommies waren voor ons iets warms. Als er één neergeschoten werd, hoopten we dat de ondergrondse ze kon helpen. Nu, bijna 70 jaar later, denk ik vaak: is dat wat we nu hebben, dat allemaal waard geweest? Bedenken comazuipende jongeren wel eens waaraan ze te danken hebben dat ze vrij over hun tijd en leven kunnen beschikken?

A.C. Talsma-Siccama Blaricum

Kon een vis maar gillen
In de rubriek Denktank (29 juni) levert lezer en sportvisser Piet Kaal een aantal argumenten ten gunste van de hengelsport. Hij ziet echter een belangrijk argument tegen deze 'sport' over het hoofd. De mond en lippen van vissen hebben een dicht netwerk van uiterst gevoelige zenuwen. De vissebek is namelijk zijn belangrijkste tastorgaan, waarmee een vis het water afzoekt naar voedsel. Gevangen worden met een haak door dit lichaamsdeel is dus een gruwelijke marteling voor een vis. Jammer dat een vis niet kan gillen van pijn, want dan zou niemand meer durven vissen.

Henk Cuperus Groningen

Nieuw ontwikkelingsbeleid
De Algemene Rekenkamer ziet nieuw ontwikkelingsbeleid nauwelijks terug in de praktijk (Trouw, 28 juni). Dat bericht kan je behoorlijk op het verkeerde been zetten. Ten eerste gaat het rapport over 2011, twee maanden na aantreden van het nieuwe kabinet. Het parlement stemde in juni vorig jaar in met het nieuwe beleid - private sectorontwikkeling, minder landen, minder speerpunten - en dat is daarna dus pas in gang gezet. Bij het beëindigen van activiteiten is zorgvuldigheid geboden, anders krijgt Ontwikkelingssamenwerking volgend jaar van de Algemene Rekenkamer te horen dat het daaraan ontbroken heeft. Niettemin is er over 2011 een eerste 400 miljoen bezuinigd.

Ben Knapen, staatssecretaris van buitenlandse zaken Den Haag

Nestbevuiling
Columniste Nuweira Youskine schrijft (Trouw, 28 juni) dat Tweede Kamerlid Samira Bouchibti in haar onlangs verschenen boek 'De islam, moslims en ik' met reeds lang achterhaalde inzichten is komen aanzetten over uithuwelijking en de positie van vrouwen, homoseksuelen en geloofsafvalligen onder Nederlandse moslims. De kern van het onbehagen van Bouchibti zit hem in de genoemde problemen, en het steeds maar uitblijven van oplossingen. Youskine vat deze inzichten op als 'nestbevuiling' of het naar de mond praten van criticasters. Het lijkt mij een typisch geval van het niet kunnen accepteren van kritiek op haar eigen overtuiging.

René Stolk Rotterdam

De les van Van Marwijk
Het vertrek van Bert van Marwijk als bondscoach was voorspelbaar (Trouw, 28 juni). Maar uit de berichtgeving blijkt niet dat de KNVB de hand in eigen boezem steekt en de begeleiding en opleiding van het voetbaltalent in Nederland gaat evalueren. Kijk naar de resultaten in Duitsland de afgelopen tien jaar.

Ook het clubvoetbal scoorde vroeger veel beter. Het roer dient drastisch te worden omgegooid om in de toekomst nog een rol van betekenis te kunnen spelen.

Jan Simmer Dordrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden