brieven

Sensatiekop

"Resten in Panama zijn van Lisanne", kopt Trouw (23 juni). Moet dit nu op de voorpagina? Wat denkt u dat dit betekent voor de ouders van Lisanne en Kris? Ik vind het nogal op sensatie lijken en dat ben ik bepaald niet gewend van Trouw. Ik hoop dat Trouw in het vervolg meer rekening zal houden met gevoelens van direct betrokkenen.

Ineke Grootemaat Venray

Veiligheid kinderen

In de jaren zestig en zeventig sprak het zichzelf weldenkend achtende deel van het Nederlandse volk schande van de zogenaamde volksgerichten in Staphorst. Het gesundes Volksempfinden zoekt nu een uitweg in demonstraties als die te Amersfoort (Trouw, 23 juni). Het is zeer onprofessioneel van het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang om hier aan de bel te trekken. Veiligheid bieden aan kinderen is een illusie, een besef dat juist bij een professionele organisatie aanwezig zou moeten zijn. Hoeveel onbekende pedofielen wonen er in en rond het woonzorgcentrum? En al zouden ze er niet wonen, er staat op 200 meter ook geen bordje 'verboden voor'. Blijkbaar vreest het kinderdagverblijf klandizie.

Tom van der Meulen Groningen

Verliezers

Trouw van zaterdag meldde in een grote kop dat onderwijs en cultuur dé winnaars zijn in D66-steden. Er had ook kunnen staan dat dienstverlening en armoedebestrijding dé verliezers zijn in D66-steden. Maar Trouw koos voor een positieve beoordeling van het D66-beleid. Over deze partijdige keus van mijn krant denk ik dan weer negatief. Een wat neutralere benadering had beter gepast in dit geval.

Jan Sintemaartensdijk Ridderkerk

Boete omroep

Bij het uitdelen van boetes aan omroepmedewerkers (Trouw, 23 juni) is Willem Pekelder nog een presentator maar ook een omroep vergeten. Klaas Drupsteen is na een jaar 'Hello, goodbye' als grof vuil aan de kant gezet door de voormalige presentator Joris Linssen. 'Collega' Linssen blijkt nu een jaartje rust te hebben genomen. De ooit protestants-christelijke omroep NCRV houdt er een buitengewoon personeelsbeleid op na. En niet voor de eerste keer. Voor mijn man en mij de bekende druppel. We hebben ons gids- en tientjeslidmaatschap opgezegd.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Isis, geloof, religie

Kun je het geloof van een terreurbeweging met recht een religie noemen? Hans Achterhuis, lid van het Filosofisch Elftal, beantwoordt deze vraag bevestigend (Trouw, 20 juni). Hij kan ook niet anders, gelet op wat hij onder religie verstaat. Hij zegt onder meer: "Wat er nu in Irak gebeurt, is eerder gebeurd in Vietnam. Het waanzinnig goed bewapende leger van Zuid-Vietnam kon geen enkele weerstand bieden aan mensen die ergens in geloofden - want communisme zie ik ook als een religie." Als sprake is van religie als mensen ergens in geloven, dan moet het geloof van deze terreurgroep ook wel religie genoemd worden.

Willem Roth Nieuwpoort

Voortschrijdend inzicht

De stukken op het schaakbord bij de strijd om de macht zijn altijd ideologisch van aard. In welke verschijningsvorm ook, religie is een ideologie, een gereedschap in de strijd (oorlog) om die macht. Zelfs het belangrijkste schaakstuk bij de strijd tussen ideologieën onderling, menigmaal uitmondend in genocide. Ik ken Hans Achterhuis (uit zijn publicaties) als een bewogen, integer filosoof en theoloog die bereid is op eerdere stellingnames en conclusies terug te komen en zelfs terug te nemen. Dat getuigt van voortschrijdend inzicht en karakter, wat niet het geval is als je hem beschuldigt van 'een grote verdwijntruc'. De verdachtmaking van 'was hijzelf niet overtuigd maoïst?' is in deze discussie totaal niet relevant.

Martin de Waard Sleen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden