brieven

Regie over windmolens

Trouw laat de hardste schreeuwers aan het woord onder de tegenstanders van windenergie (de Verdieping, 5 maart). Maar er zijn gemeenten waar al vijf jaar geleden met de inwoners is samengewerkt vóór windmolens waarbij die gemeenten de regie hadden. Zo waren ze de kwalijke invloed van het Rijk voor, dat regels bedacht om kleine woongebieden vol te proppen met zoveel mogelijk windmolens. Economische Zaken gunt daarbij alleen ondernemers voordeel uit windmolens. Ook al is er voor windparken op het land geen subsidie meer nodig, EZ geeft het, zodat geen ondernemer gaat samenwerken met burgers om het voordeel te delen. De kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen kunnen daarom het beste roepen dat ze willen dat hun kiezers eigenaar van molens worden. Burgers krijgen de stroom van hun eigen stukje windpark dan tegen kostprijs. Maar, belangrijker, ze houden dan ook regie over waar molens komen. Laat daarom gemeenten windparken net zo bouwen als woonwijken, waar burgers kavels windpark kopen of huren.

Henk Daalder Nuenen

Rol van de huisarts

De hele voorpagina van de krant (5 maart) is gewijd aan gesprekken over zorg in de laatste levensfase. Het woord huisarts komt daarin niet eenmaal voor. Nog steeds wordt de rol die de huisarts speelt bij dergelijke ingrijpende gebeurtenissen onderschat. Niet alleen praten over medisch-technische zaken, maar ook over angsten, onzekerheid, de invloed op de relatie, existentiële vragen. Ook wij voeren die gesprekken al jaren, vaak in onze eigen tijd. Over een aparte vergoeding hebben wij het maar niet.

Kees Ruissen, huisarts, Oosterhout

Denigrerend over 'Zembla'

Als minimale tv-kijkers verwachten we in de rubriek 'tv-keuze' een informatieve toelichting op een programma dat misschien de moeite waard is. Wij begrijpen dus helemaal niet het denigrerende toontje over de aflevering van 'Zembla', dit keer over de groeiende invloed van biotechbedrijven op ons voedsel (Trouw, 4 maart). Voor alle zekerheid hebben we het programma bekeken: uitstekend, met deskundige mensen en hoor en wederhoor. Waarom Trouw de lezer op het verkeerde been zet, is ons onduidelijk. Misschien moeten we verder winkelen in krantenland?

Theo en Yvonne Holland Steenwijk

Boetes naar vermogen

Een interessante uitspraak van de Raad van State over het alcoholslot: 'In de praktijk leidt het alcoholslot tot ongelijkheid en willekeur omdat het slot voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander' (Trouw, 5 maart). Naar mijn idee geeft dit uitgangspunt ook mogelijkheden om aan inkomen en vermogen gerelateerde geldboetes op te leggen. De gevolgen van bijvoorbeeld 500 euro zijn voor iemand met een minimuminkomen veel groter dan voor iemand met een inkomen van 60.000 of meer.

Henk Kraaijenbrink Borne

Museumbezoek Alkmaar

In zijn analyse van het financiële (wan)beleid bij FC Twente trok Henk Hoijtink gisteren opnieuw een vergelijking met AZ, dat hij omschreef als een 'door Dirk Scheringa opgeblazen provincieclub', zonder erbij te vermelden dat AZ sindsdien vier keer Europees voetbal haalde, de beker won, nu keurig derde staat en zijn financiële zaakjes weer op orde heeft. Ook journalisten hebben recht op een paar stokpaardjes en bescheiden vooroordelen, maar toch een tip: Als Hoijtink heel snel is kan hij in het Stedelijk Museum Alkmaar nog de expositie 'Retteketet AZ - 60 jaar betaald voetbal in Alkmaar' bekijken. Als dat niet lukt, kan ik hem de permanente tentoonstelling over het Beleg van Alkmaar in 1573 aanraden. Nooit verkeerd om wat inspiratie op te doen voor toekomstige analyses, aan de hand van wat er bijna 450 jaar geleden in Alkmaar begon.

Cees de Geus IJmuiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden