brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Tinkebell

Ik ben in verwarring door de bijdrage van Tinkebell (Trouw, 14 oktober). Naar aanleiding van de documentaire 'Kinderen van het succes' realiseert zij zich dat mensen tot producten zijn verworden, alleen nog maar bezig met beeldvorming, zendtijd en het verkopen van zichzelf, en dat zulks ten koste gaat van inhoud en duurzaamheid. Daarbij noemt ze politiek correcte voorbeelden als PVV, Teeven en de klimaatsceptici. Het verwarrende is dat in mijn beleving juist Tinkebell zo iemand is wier boodschap niet altijd in balans was met de gebruikte middelen. Dat zij ooit haar kat verwerkte tot handtasje, daar kan ik overheen stappen. Maar dat ze nu, tien jaar later, nog niet in de gaten lijkt te hebben dat ze zelf het oertypische 'kind van het succes' is, vind ik raar en haalt haar geloofwaardigheid onderuit.

Frans Visser Groningen

Vind je ziel

Theatermaakster en filosofe Farida Nabibaks worstelt met de erfenis van slavernij (Verdieping, 13 oktober). Slavernij en ontmenselijking bestaan al zo lang als de mensheid. IS en Boko Haram ontvoeren meisjes voor seksslavernij. Mijn vader was slaaf, aan de Birma-spoorlijn. Hij kwam er kapot vandaan. Grieken, Romeinen, Indiërs, Arabieren, Afrikanen, Joden, Egyptenaren, Indianen, Amerikanen, Europanen etc. hielden slaven, of werden op hun beurt als slaaf verkocht en/of ontmenselijkt in economische of oorlogssituaties. Zelf zat ik als kind in een Jappenkamp, met alle ontmenselijking daarvan. Op een grafsteen zag ik staan: "Waar geen slaaf is, zal geen heer zijn." Mijn ervaring: ontmantel elk slachtoffergevoel, vraag er geen erkenning meer voor. Vind je ziel. Geen ziel is slaaf.

Tienke Klein Amstelveen

Moet dat zo?

Leerlingen die op school een ingrijpende gebeurtenis meemaken kunnen heel gemakkelijk meer zeggen dan ze eigenlijk zouden willen zeggen. Waarom gaan journalisten nou juist naar die leerlingen op zoek? Het was beter geweest als Trouw daar eens over nagedacht had voordat een verslaggever van deze krant met leerlingen in gesprek ging (Trouw, 14 oktober). Wat voegt zo'n verslag toe? Nog meer discussie over de dader en het slachtoffer. En met welk resultaat? Nog meer inspanningen voor de school. Nog meer slachtoffers? Ook de schoolleiding zou er beter aan doen media verre van zich te houden. Er is al genoeg hulp nodig om alles goed te kunnen begeleiden.

Frans Voskamp De Lier

Eén tv-net

Staatssecretaris Dekker wil af van pure amusement bij de publieke zenders (Trouw, 14 oktober). Wat zou het een verademing zijn en wellicht ook een bezuiniging als er dan op tv gewoon één net komt met uitsluitend informatieve, educatieve en serieuze programma's. Dat geeft duidelijkheid. En dat je dan, tegen betaling van een kleine bijdrage, de reclame kunt skippen. De sport doen we samen met de Belgen. Zij wielrennen,wij het schaatsen. En al het andere (soap, kook-, tuin-, quiz-, seks-, babbel- en prijsuitreikingsprogramma's) naar de commerciëlen, om de reclames te onderbreken. Maandag Jan Smit bij Paul de Leeuw op bezoek, dinsdag omgekeerd, enzovoort. Waarom niet?

Anton van der Meijden Hoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden