Brieven

Sensatiekop
De kerstkrant meldde: Pensioenen omlaag! Wie het artikel leest, komt erachter dat het gaat over een mogelijke maatregel, bij een aantal pensioenfondsen, die zou kunnen ingaan in april 2013. Het is dus nog lang niet zeker dat het gebeurt, en àls het gebeurt, dan is het over meer dan een jaar. Maar het kwaad is al geschied: een kwaliteitskrant heeft met deze sensatiekop de mensen alweer bang gemaakt, terwijl het voor de economie van belang is dat men niet in paniek raakt. Ik ben benieuwd wanneer journalisten eindelijk eens wakker worden uit de droom dat alleen slecht nieuws nieuws is, en zich van hun grote verantwoordelijkheid bewust worden.

Dirk van Wolferen Goor

Roken op het vmbo
Epidemioloog Frank van Lenthe beschreef woensdag hoe roken en overgewicht nog maar enkele decennia geleden vooral een probleem waren onder hogeropgeleiden, en nu juist onder lageropgeleiden. Dat sluit aan bij een recent nieuwsbericht over het rookgedrag van middelbare scholieren: in het speciaal onderwijs roken veel leerlingen, op het gymnasium niet. En toch denkt minister Schippers nog steeds dat roken een vrije keuze is. Maar heeft de vmbo'er wiens vrienden roken op het schoolplein en wiens ouders roken, echt dezelfde keuze is als de gymnasiast, wiens vrienden niet roken en wiens ouders de rijlessen alleen betalen als hij van de sigaretten afblijft? De minister moet ophouden om preventieboodschappen 'betutteling' te noemen. Van Lenthe beschrijft treffend hoe lageropgeleiden blijven zitten met de slechte gewoonten van de hogeropgeleiden. Dat moet een overheid niet willen accepteren.

Marit de Wit Huizen

Negeer de tweets van Geert
Kan de redactie van Trouw, in het kader van de goede voornemens, in het nieuwe jaar alle tweets en oneliners van Geert Wilders, die slechts voor de bühne bedoeld zijn, gewoon eens negeren? Dan hoeft in de jaren daarna ook niet veel meer over Geert te worden gemeld, behalve het feit dat hij uit de politiek stapt, en de PVV ter ziele is.

Myra Ronner Den Haag

Urennorm
Leuk theoretisch verhaal van schooldirecteur Peter Overgaauw, over docenten die zich niet ontwikkelen (Podium, 28 december). Maar het klopt niet. In de praktijk moeten docenten soms zelfs naar de geschillencommissie om een studie te kunnen volgen. Gewoon, omdat de domeinleider 'het niet nodig vindt'. Wél wordt van je verwacht dat je voor 43 leerlingen trajectbegeleider bent. En nu weer moeten de praktijkdocenten vier keer per jaar aanwezig zijn bij tentamens. Al deze ontwikkelingen dragen er toe bij dat docenten zich meer en meer naar binnen richten. Op twee mbo's is onderzoek gedaan naar het functioneren van het management. De uitkomsten gaven aan dat dit zeer onder maat was. Ik betwijfel of het echte probleem bij de docenten ligt...

Marja Sonneveld docent bouwkunde Maassluis

Eerste interreligieuze dialoog
Hilde Kieboom, oprichtster van de religieuze beweging Sant'Egidio, blijkt niet goed op de hoogte te zijn als ze in haar gesprek met Antoine Bodard beweert dat Franciscus de eerste interreligieuze dialoog met moslims voerde. Minstens vier dialogen vonden eerder plaats. De eerste tussen de profeet Mohammed zelf en christenen uit Najran in 632. De tweede tussen Johannes van Damascus en moslims (voor 753). De derde diagloog was tussen de Nestoriaanse patriarch Timothëus I en kalief Al-Mahdi in Bagdad (ongeveer 780). En er was de ontmoeting tussen Anselmus van Canterbury en moslims op Sicilië vlak voor de eerste kruistocht (ongeveer 1090). De teksten zijn bewaard gebleven.

Jan Slomp Leusden

Bodars overpeinzingen
Met plezier las ik het verslag van het gesprek tussen Antoine Bodar en Adriaan van Dis. Het is alleen jammer dat Bodar in zijn 'overpeinzingen achteraf' alsnog zijn gelijk lijkt te willen halen.

Namelijk dat de gelovige dieper en hoger reikt dan de auteur in zijn literaire universum. Dat had hij in het gesprek te berde moeten brengen en anders niet. Overpeinzingen achteraf zijn prima, maar dan als reflectie op het gesprek en de eigen rol daarin.

Krijn Korver Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden