Brieven

Over gezinshereniging verschillen de meningen, maar velen zullen het met mij eens zijn dat het een idiote beslissing van de IND was de kinderen van het Afghaanse gezin Safi zonder hun moeder naar Nederland te halen (Trouw, 27 december). Zo blijft het gezin dus juist verdeeld in plaats herenigd. Wanneer gaan weldenkende mensen zich met dit probleem bezighouden in plaats van pennenlikkers die onbarmhartig(e) regeltjes uitvoeren? Sinds juni is er blijkbaar niets gebeurd en de kans op nieuwe problemen groeit. Want houdt vader het vol in z’n eentje voor een talrijk gezin te zorgen? Wat betekent het voor moeder anderhalf jaar haar kinderen niet te zien opgroeien? Wat begrijpen de kinderen van de ‘gastvrijheid’ die hun wél, maar moeder niet wordt aangeboden? Zijn we straks verbaasd als dit gezin afhankelijk wordt van uitkeringen en hulpverleners? IND, kijk eens naar de ménsen achter de papieren.

Ruud Poortier Rijswijk (ZH)

Met enig leedvermaak las ik donderdag de analyse waarin de eerste balans wordt opgemaakt van het kabinet-Rutte. Conclusie: het valt reuze mee met de ’gammelheid’ van het huidige kabinet. Voor de oppositie is het zuur te moeten constateren dat Rutte, Wilders en Verhagen elkaar ook nu nog op de schouders blijven slaan. Met stomme verbazing constateert met name de PvdA dat er in de politiek kennelijk zoiets simpels bestaat als afspraak is afspraak. Kom daar niet mee aan bij de PvdA, waar a priori elke gevoelig liggende coalitieafspraak steevast aan barrels werd geïnterpreteerd. Het moet een verwarrende tijd zijn voor de sociaal-democraten.

Bernhard Wendt Sellingen

’De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten ook niet naar wat ons verbindt’. Zo ongeveer reageerde Wilders op de kersttoespraak van de koningin. Het doet denken aan het negatiefste jongetje van de klas dat altijd meteen naar anderen wijst: die doen het ook, juf. Vijf verdachten werden al weer vrijgelaten. Overigens moeten NCTb en AIVD vooral doorgaan met de strijd tegen terrorisme. En Wilders met haatzaaien. De tegenbeweging groeit er alleen maar van. Laat 2011 het jaar van de keer worden. Er zijn gelukkig genoeg positief ingestelde kinderen in de klas om de sfeer ten goede te doen omslaan.

Henk van Loenen Vianen

Mooi afscheidsinterview met tv-presentator Rick Felderhof. Toch viel me op dat Afrikanen weer stereotiep werden neergezet als natuurgodenaanhangers en dat Felderhof opvalt als Mzungu (buitenlander) in Afrika. Hij woont echter in de Tanzaniaanse stad Arusha, de safarihoofdstad van de wereld. Het is het hart van de toeristenindustrie. Een relatief welvarend gebied. Er wonen vele duizenden blanken onder wie een paar honderd Nederlanders.

A.T de Vries Zwolle

De ogen van die gekooide wasbeerhond in het Noord-Chinese dorpje Shigezhuang (Trouw, 22 december) blijven mij maar aankijken. Moet ik hem uitleggen dat hij goed is voor de lokale economie zolang jongeren (en ouderen) in Europa willen pronken met bontkragen? Dat mensen in Nederland zich schaamteloos sieren met wat de wasbeerhonden na een ellendig bestaan van het lijf is gerukt? Ik durf het hem niet te zeggen.

Hans Bouma Kampen

Dat was nog eens een mooie opsomming van al die digi-benamingen van onbegrijpelijke digi-apparaten in Johan ten Hove’s Denktank. Er zijn nog genoeg mensen, zoals hij en ik, die uitstekend kunnen leven zonder dat alles. De terebinten van Mamré, waar hij naar verwijst, zeggen mij wel iets, ik ken de Bijbel zeer goed. Blij te lezen dat Ten Hove liever mooie schaatstochten maakt.

Cor van Lingen Eindhoven.

Dat de Friesland Bank beslag heeft laten leggen op de collectie van de Amsterdamse Bibliotheca Philosophica Hermetica, is een grote teleurstelling. Het is een gotspe dat deze bankiers het belang van deze collectie niet onderkennen en niet vooropstellen dat je bibliotheek ten koste van alles open blijft voor studenten en wetenschappers van over de hele wereld. De hypocriete ’Banken Anno Nu’ hebben onvoldoende ethisch besef en nemen geen maatschappelijke verantwoordelijkheid. In plaats van miljoenen in reclamecampagnes te stoppen, waarin men zogenaamd de klant centraal stelt, zou men misschien eens wat daden kunnen laten zien.

R.A. Mooijekind (zelfbenoemd ethicus & filosoof) Zandvoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden