Brieven

Hedwigepolder
Kan iemand mij uitleggen waarom het onder water zetten van de Hedwigepolder nodig is? Moet voor het uitbaggeren van bijvoorbeeld de Nieuwe Waterweg soms ook een polder worden opgeofferd? Om welke milieuschade gaat het eigenlijk en hoe kan die schade worden gecompenseerd door een polder onder water te zetten? En moet elke keer dat de Westerschelde opnieuw wordt uitgebaggerd, wéér een polder worden opgeofferd? Als dit soort vragen niet worden beantwoord, is het logisch dat voor ontpolderen de handen niet op elkaar gaan.

René van Loon Capelle aan den IJssel

Bankschuld
Banken maakten wereldwijd beoordelingsfouten. "Dan moet je je afvragen of er niet meer fundamentele dingen aan de hand waren", zegt voormalig DNB-president Wellink (Trouw, 17 april). Sinds 1985 groeide de financiële sector wereldwijd veel harder dan de reële economie. Vaak heb ik Wellink de functie van geld horen uitleggen: ruilmiddel en oppotmiddel. Over geld als produktiemiddel hoorde ik hem nooit. Terwijl je toch met geld méér geld kunt maken. Ver voor het uitbreken van de bankencrisis dacht ik dan: zou Wellink dat niet weten of wil hij niet dat wíj dat weten? We weten nu in ieder geval dat hij de bankencrisis niet aan zag komen. Misschien tijd om schuld te bekennen?

A.B. Timmerman, Amersfoort

Bidden is aangeleerd
Briefschrijver Hans Prins (Trouw 16 april) uit Almere wil over de slogan 'Vloeken is aangeleerd' niet de kreet 'Bidden is aangeleerd' plakken, maar waarschijnlijk is hij het met de laatste slogan wel eens. En inderdaad: volgelingen van Christus vroegen Hem ooit: 'Heer, leer ons bidden'. En lang moesten doopouders beloven dat ze hun kinderen zouden onderwijzen in de geloofsleer, dus ook zouden aanleren om te bidden. Overigens treft mij dat, telkens als een beroep wordt gedaan op de vrijheid van meningsuiting, er geen verschil wordt gemaakt tussen het rustig formuleren van een afwijkende mening enerzijds en schelden, vloeken en anderen ten diepste kwetsen anderzijds.

J.H. van den Berg Zuidwolde

Griekse villa
Wat goed van Willem-Alexander en Máxima om de Griekse econonie een injectie van 4,5 miljoen euro te geven. Onze minister van financiën kan nu weer zonder levensgevaar zijn gezicht laten zien in Griekenland. De collega van Willem-Alexander in Spanje gaf het goede voorbeeld door Botswana financieel te ondersteunen. Ik neem aan dat Willem-Alexander de Duitse taal machtig is, maar van Fingerspitzengefühl heeft hij waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Sytze van der Werff Arnhem

Wat gij niet wilt...
Ik ben het volledig eens met de strekking van de brief van Cora Westerink (Asielkinderen hier houden, Trouw 16 april). Alleen aan het einde gaat het mis. In plaats van het passieve 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' zegt de bedoelde tekst het omgekeerde: Behandel de ander zoals u zelf behandeld wilt worden. Wat zou de wereld er anders uit zien als wij dit allemaal zouden doen.

Jan Bruinsma Zeist

Prikpil
Verplichte anticonceptie bij ouders bij wie men van tevoren al ziet aankomen dat het met de zorg voor het kind misgaat, zou onuitvoerbaar zijn (Trouw 14 april). Maar daar waar het belang van het kind dit vereist, dienen we moed te tonen en in te grijpen.

Dat kan wel degelijk door middel van de prikpil. Die voorkomt voor langere tijd, één tot vijf jaar, elke zwangerschap. Dat voorkomt geboorte van bij voorbaat beschadigde mensen met een onaanvaardbaar lage levenskwaliteit, helpt deze vrouwen en bespaart de samenleving veel geld. Welke politicus of politieke partij toont de moed om in te grijpen?

René Hokbergen Soest

Lang straffen
Ik vermoed dat Anders Breivik met wat goed gedrag na zo'n jaar of achttien vrijkomt. Dat is het gevolg van een jarenlang politiek beleid dat ervan uitgaat dat lang straffen niet helpt in de restauratie van het goede gedrag. Een erg optimistisch mensbeeld dat je soms maar niet zou moeten nastreven. Zo wordt een afschuwelijke misdadiger beschermd door een wet die, zeker in dit geval, zwaar ontoereikend is.

Dick Speijers Nuenen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden