BRIEVEN

Glimmerveen (1) Willem Breedveld schrijft in zijn column op de Podiumpagina van 8 april dat de vertrokken VVD-campagneleider Hans van Baalen “zou hebben geschreven aan Henk Glimmerveen, met de bedoeling deze extreem-rechtse figuur te steunen...”. Ik kan Willem Breedveld verzekeren dat ik nooit post van Hans van Baalen heb ontvangen. En het treft me pijnlijk omschreven te worden als extreem-rechts.

Ik heb de gewoonte me met mijn voornaam erbij voor te stellen, juist om verwarring met achternaamgenoot Joop Glimmerveen te voorkomen. Hilversum Henk Glimmerveen journalist

Onze excuses voor de vergissing - Redactie

Glimmerveen (2) 'Glimmerveen krijgt vier maanden cel voor racistische taal' (Trouw 9 april). Hoera! Edoch - hoe is het gesteld met de taal van deze krant zelf? Ik lees daar in hetzelfde bericht over 'voorbijgangers met een gekleurde huid'. Gaat dat er niet in wezen van uit dat de huidskleur van ons westerlingen de normale, om niet te zeggen de normatieve, is en dat alle andere mensen geel, bruin, rood of zwart zijn 'bijgekleurd'? Die volgens mij onontkoombare conclusie - of liever: de suggestie die ervan uitgaat - wordt nog eens onderstreept door het curieuze feit dat wij naar het oordeel van allerlei goedbedoelenden tegenwoordig gehouden zijn onszelf niet meer als 'blanken', maar als 'witten' te typeren. Nu is dit voor mijn taalbesef niet alleen een verwerpelijk germanisme (of een even verwerpelijk anglicisme), maar komt het ook niet overeen met wat mijn ogen zien.

Wanneer ik een doodenkele keer iemand tegenkom wiens huidskleur ik wit zou willen noemen, concludeer ik dat de persoon in kwestie het waarschijnlijk niet lang meer maken zal. Daarom, laten we toch, alleen al terwille van onze taal, terugkeren tot de aloude onderscheiding van blanken en niet-blanken. Daar zit namelijk net zo min iets discriminerends in, als wanneer een Afrikaan van ons Europeanen (en Aziaten) zou spreken als van niet-zwarten. Amstelveen Ad den Besten

Halachische Joden In het artikel van de kerkredactie over de mogelijke oprichting van een Joods Educatief Centrum in Trouw van 8 april staat dat 'halachische Joden' Joden zijn die zich strikt aan alle geboden houden. Dit is echter onjuist. 'Halachische Joden' zijn Joden die volgens de Halachah als Joods worden beschouwd, dat wil zeggen Joden die kinderen zijn van een joodse moeder, dan wel op halachische wijze tot het Jodendom zijn toegestreden.

Lang niet alle Halachische Joden houden zich strikt aan alle geboden. Badhoevedorp Henriëtte Boas

Mallemolen (5) Toen mijn moeder Trouw van maandag 6 april opensloeg en op de kerkpagina de grote foto zag van mij en mijn echtgenoot, sprak zij de profetische woorden: dat lijkt Karen wel... En inderdaad, ik lijk het wel, maar vind in het verhaal mezelf niet echt terug. Dat betreur ik zeer, vooral ten opzichte van mijn gemeente.

In de pastorie in Midwoud rinkelt de telefoon namelijk niet de hele dag en ik prijs mij juist gelukkig te werken met en voor mensen die hun predikant ook ruimte willen bieden voor vrije tijd. Dat je voortdurend op je hoede moet zijn, zeker als je in een pastorie woont, om niet te vervallen in de fout te denken dat je altijd beschikbaar moet zijn, dat is waar. Dat het vaak in dit beroep moeilijk is voldoende ruimte voor jezelf en je gezin te hebben, is ook waar. Maar het kan wel. Dat heb ik, in het kader van de actie tegen de 24-uurseconomie, willen zeggen. Als je het artikel nu leest, lijkt het of ik na een jaar alleen maar kan zeuren en het helemaal niet naar m'n zin heb. Het tegendeel is waar. Het vak van predikant vind ik oneindig boeiend en waardevol. Juist daarom is het mijns inziens een uitdaging voor gemeente en predikanten het werk zo in te vullen, dat je het als dominee zo lang mogelijk volhoudt, in het belang van de gemeente en dat van jezelf.

Dat het verhaal een verkeerd beeld schetst van mijn werk- en privésituatie, betreur ik ook voor mijn man en kinderen. Want een grapje werd volkomen verkeerd begrepen: mijn man heeft geen enkele ambitie om binnen de gemeente ook voorganger te zijn. Dat gaat ook moeilijk, als je een eigen werkterrein hebt. En met het doctoraal economie was hij al bezig voordat wij elkaar leerden kennen. Wat betreft mijn kinderen: die groeien en bloeien en ik geloof niet dat zij aandacht tekortkomen. Kortom, in Midwoud valt het leven in de mallemolen erg mee. Midwoud Karen Hagg predikant

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden