Brieven

Ontwikkelingshulp
De kop '0,7-procentsnorm is onderhandelbaar' boven het artikel over ontwikkelingshulp (Trouw, 12 mei) dekt de lading niet. De particuliere ontwikkelingsoprganisaties doen namelijk geen afstand van deze internationaal geldende afspraak. De 0,7 procent is wat ons betreft het percentage van het bruto nationaal product dat de komende jaren wordt gebruikt voor het bestrijden van armoede en onrecht.

Wel is het zo dat wij werken naar een nieuwe mondiale aanpak van deze problemen. Deze aanpak zal ingaan op het moment dat de huidige internationaal geldende agenda van de Millenniumdoelen afloopt in 2015. Deze nieuwe agenda zal veel meer omvatten dan ontwikkelingssamenwerking en gaat onder meer over een eerlijke en rechtvaardige verdeling van grondstoffen, klimaatverandering, vrede en veiligheid en bevolkingsgroei. Zaken waar wij hier in Nederland ook mee te maken krijgen en die om een integrale aanpak vragen die verder gaat dan de portefeuille ontwikkelingssamenwerking. Om die reden moet daarvoor een nieuw financieringsniveau komen dat, door de breedte van de agenda, sowieso hoger uitvalt dan de 0,7-procentsnorm.

Alexander Kohnstamm Amsterdam

Steun de wortelingswet
Wij hebben grote waardering voor het initiatief van de Heerlense CDA-fractievoorzitter Charles Claessens inzake de Wortelingswet (Trouw, 14 mei). Dat is niet alleen een zaak voor het CDA. Wij roepen alle ouders van Nederland op om hun steun aan deze wet te betuigen en dit politiek tot uiting te brengen bij de komende verkiezingen.

Joke en Pieter Boer De Bilt

Groei is goed voor milieu

Johan ten Hove stelt dat bij economische groei de vervuiling toeneemt (Trouw, 14 mei). Dit zou een reden zijn om een vraagteken te zetten achter het woord 'hoopvol'. Wij willen met zijn allen meer welvaart en streven dus naar groei van ons bedrijf en onze carrière. Door de groei zullen we in staat zijn geld te verdienen voor innovatie. Innovatie die zal leiden tot afname van de milieubelasting door onze activiteiten. Economische achteruitgang zal slechts leiden tot uitstel van alles wat niet samenhangt met het in stand houden van onze welvaart. Het milieu zal het eerste slachtoffer zijn. Hoopvol? Jazeker, zonder economische vooruitgang is het milieu echt verloren.

Felix Gruijters Den Haag

Einde der tijden? Onzin
En weer lezen we in Trouw (14 mei) dat volgens de Maya's het einde der tijden nadert. Een onzinnige bewering, maar wel keer op keer herhaald. Volgens de Maya's eindigt binnenkort niet de tijd, maar een tijdcyclus en begint de 'zesde zon' met nieuwe kansen om respectvol met de aarde om te gaan. Dat juist in deze dagen bij de Maya's in Guatemala doden vallen omdat zij zich verzetten tegen grootschalige mijnbouw die een aanslag pleegt op hun leefwereld, daarover lees je in de media helaas niets. Niet de opgeklopte sensatie over kalenders bedreigt de Maya's, maar gulzig kapitaal dat aan dragers van eeuwenoude culturen geen boodschap heeft.

Mario Coolen Den Bosch

Lucratieve verkeerscontrole
Tijdens verkeerscontroles worden vaak mensen met een belastingschuld tijdens verkeerscontroles gepakt (Trouw, 14 mei). Dat is een lucratieve aanpak, zeker in tijden waarin de staatsschuld alleen maar oploopt. Waarom voeren we niet wekelijks deze controles uit? De politie verdient zichzelf zo terug en zelfs meer dan dat. Ik vraag me echter af waarom deze wanbetalers niet op een andere wijze worden aangepakt. Je vraagt je onwillekeurig af hoeveel de totale belastingschuld bedraagt. Eén automobilist had een schuld uitstaan van bijna 180.000 euro. Wat een renteverlies voor de BV Nederland.

Homme Vrieling Assen

Lang leve de mensheid?
Marco Visscher heeft natuurlijk gelijk: de mens is superieur aan de chimpansee en alle andere dieren (Letter&Geest, 12 mei). Ga maar na, wie bedacht en gebruikte de atoombom? De chimp? Nou dan. Wie gaat zich regelmatig te buiten aan massamoord op zijn soortgenoten? Daar kan toch geen dier aan tippen?! En wie anders dan homo sapiens is onverdroten bezig zijn eigen habitat (en daarmee die van talloze andere levende wezens) grondig de vernieling in te helpen? Hier past maar één kwalificatie: kroon der schepping. Dag Marco, slaap zacht......

Léon Vrins Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden