Brieven

Zorgdeclaraties
Laat patiënt de rekening van zorg zien, schrijft lezer Guus Van (Trouw, gisteren). Ik kon tien jaar geleden op internet al zien wat een bepaalde ingreep in het ziekenhuis bij mij had gekost. Maar wat schiet het op? Veel beter is het als de zorgverzekeraars alle declaraties van alle medici verzamelen en het declaratiegedrag bij dezelfde aandoening statistisch bekijken. Het zou me verbazen als ze dat al niet doen.

Evert van Dijken Duiven

Excellente school (1)
Door een beperkt aantal scholen het predicaat 'excellent' te geven, overschrijdt minister Marja van Bijsterveldt van onderwijs een grens (Trouw, gisteren). Dit staat op gespannen voet met de vrijheid van onderwijs en de strikte neutraliteit die het ministerie moet betrachten. Het predicaat 'excellente school' verheft de ene school boven de andere. Maar scholen kunnen vanuit hun identiteit de leerlingen een veel rijkere bagage meegeven dan het ministerie met zijn meetinstrumenten kan bepalen.

Overigens: ik heb te doen met een school die deze overheids-rating meekrijgt. Sterkte met alle telefoontjes van ouders die zullen zeggen: jullie zijn toch zo'n excellente school? Ik merk er niets van!

Mar van der Veer docent CSG Prins Maurits Middelharnis

Excellente school (2)
Wat worden leerkrachten toch gemotiveerd door de plannen van minister Van Bijsterveldt. Eerst het prestatieloon en nu het predicaat 'excellent', dat je als school kan verdienen. Minister: de leerkrachten willen die bezuinigingen niet op het passend onderwijs. Zonder korting wordt de motivatie groter, want dan zie je de kinderen niet in de knel komen. Wie kan ervoor zorgen dat Van Bijsterveldt luistert?

Marike van der Kramer Rijswijk

Tegenstrijdig beleid
Dat nooit meer, was de gedachte na de Tweede Wereldoorlog. Zeker van diegenen die om welke reden dan ook jarenlang ondergedoken hebben gezeten en dagelijks in angst leefden voor razzia's. Wie had ooit kunnen denken weer in een land te moeten wonen waarin mensen zich opgejaagd moeten voelen en bang zijn om aangehouden te worden door de politie omdat ze ongewenst zijn en het stempel illegaal hebben gekregen? En onze CDA-minister staat dat beleid met droge ogen te verdedigen. Onze economie zou al die 'gelukzoekers' niet aankunnen. Maar we geven wel miljoenen uit om misschien in 2028 in aanmerking te komen voor het organiseren van de Olympische Spelen.

J.J. Hendriks Naarden

Verdienen aan de Pier
De familie Van der Valk doet met pijn in het hart de Scheveningse Pier in de aanbieding (Trouw, gisteren). Er is niets aan te verdienen. Hoezo? Ze hebben hem destijds gekocht voor 1 gulden. Als ze de pier nu weten te verkopen voor 1 euro, hebben ze ruim 100 procent winst.

Antoon Molenaar Den Ilp

Doofpot
Schandelijk dat de commissie-Deetman de castratie van een misbruikt voogdijkind buiten haar rapport heeft gehouden (Trouw, 19 maart). De reden waarom is nog walgelijker: om KVP-premier Marijnen uit de wind te houden, die de zaak in de doofpot wilde stoppen. Het is allemaal nog veel erger dan we al dachten. Hoog tijd voor een parlementaire enquête.

Peter Ybeles Smit Ubbergen

Seculier en kerkelijk
Volgens mij komt een seculier instituut er veel minder makkelijk vanaf bij kinder/machtsmisbruik dan de rk kerk en andere kerkelijke instituties bij vergelijkbare vergrijpen.

Freek Vos Amsterdam

Samsom nieuwe jockey
De energieke en niet onsympathieke Diederik Samsom is zoals verwacht de nieuwe PvdA-leider geworden. De afgelopen weken moest ik geregeld terugdenken aan 2002, toen Wouter Bos na een soortgelijke strijd zijn opponenten Klaas de Vries en Jeltje van Nieuwenhoven versloeg. Ook toen was de inhoud ondergeschikt aan de vorm en was de winnaar jong en energiek. De PvdA heeft sindsdien niet bepaald aan bestaansrecht gewonnen. Een politieke spotprent in Vrij Nederland, waarbij Bos als een strijdlustige en fitte jockey op een knokig oud paard (= PvdA) zat, is me altijd bijgebleven. Ik wens Samsom oprecht veel succes.

Florian de Roder Arnhem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden