Brieven

Feyenoord-hooligan
Stomverbaasd las ik over de Feyenoord-hooligan die een boek schreef over 'het ware verhaal van de harde kern' (Trouw, 15 november). Zoveel tegenstrijdigheid in één persoon verenigd. Passie voor een zaak die Feyenoord alleen maar schade berokkent en daar nog trots op zijn ook. Wat voor sportiefs schuilt er in 'het vakkundig slopen van een mooie Franse stad'? Wat gaat er mis in het brein van een man, die houdt van moeder, vriendin, zoontje én Feyenoord? Ik ben ook Feyenoord-fan, maar mijn omgeving heeft nog nooit schade opgelopen als de club verloor.

Atie Jongejan Zuidland

Laatste vromen
Woede om 'kadaverdiscipline' in rk kerk (Trouw, 15 november). Nu zullen ook de laatste vromen, gekomen voor dichte deuren, de Kerk vaarwel zeggen.

Nicolaas Schweitzer Haren

Vogelvlucht
Ik zit in de schemerochtend aan de keukentafel en lees hoe Wim Boevinks mond open viel bij het kijken naar de nieuwste BBC-serie 'Earthflight' (Trouw, 15 november). Daarin vliegt de kijker als het ware mee met een zwerm van miljoenen sneeuwganzen die van de Golf van Mexico naar de poolcirkel vliegt. Even voel ik de drang opkomen om op m'n iPad naar beelden te gaan zoeken - want ik kan de BBC hier niet ontvangen. Dan kijk ik naar buiten en zie hoog in de lucht een paar vogels op weg naar onbekende oorden en als altijd word ik geraakt door een geheim waar ik letterlijk niet bij kan. Hoe zou het zijn om een vogel te wezen, vraag ik me vaak af. En juist omdat ik het niet weet kan mijn fantasie alle kanten op. Ik ga niet kijken. Ik blijf gewoon kijken.

Mieke Moor Doorn

Erudiete wandelaar
Na het lezen van het artikel 'Gezocht: erudiete wandelaar' (Verdieping, 15 november) denk ik het volgende. Deze meneer vraagt. Wanneer denkt hij de mensen naar zich toe te trekken? Als je maar vraagt, krijg je niets. Weet hij dan niet dat je van geven rijk wordt? Op deze manier krijgt hij de mensen niet naar zich toe. Jammer.

Carla Hartman Rhenen

Amelisweerd

'Aanleg asfalt redding Amelisweerd', zo kopt Trouw op 14 november. Interessant, dat is zoiets als 'slacht het dier, red het van de dood'. Asfalt is nu eenmaal geen natuur. Hans Marijnissen vergist zich als hij schrijft dat het landhuis er 'verlaten' bij ligt en de gemeente 'niet weet wat het met het enorme pand aanmoet'. Het landhuis wacht als Museum Oud Amelisweerd op zijn nieuwe bewoner medio 2013: de collectie van het Armando-museum, op initiatief van de gemeente Utrecht.

Hester van der Putte Utrecht

Daalder
Minister Ploumen wil in Afrika van elke euro een daalder maken. 'Een onbegrijpelijke boodschap', aldus Kees van Kempen in zijn Denktank (14 nov.). Maar ik heb haar en de nieuwe regering maar al te goed wel begrepen. Volgens mij is een euro fl. 2,20 waard en was een daalder fl. 1,50. Afrika weet nu waar het met deze regering aan toe is.

Henk Zandvliet Bilthoven

Zonder stok
Als rechtoplopende 65+er zonder stok (en daar zijn er zeer velen van!) maak ik bezwaar tegen de pictogrammen die Trouw hanteert. 'AOW alleenstaand' en 'AOW paar' bestaat volgens de krant kennelijk uit krom lopende krukken. Wilt u alstublieft een iets minder stigmatiserend en een wat positiever/juister pictogram verzinnen? Bijvoorbeeld joggende van hun vrije tijd genietende, fitte ouderen die langer en met veel plezier doorwerken. Dank!

Evert-Kees van de Plassche Vorden

Taalbeheersing
Een mooi historisch artikel over het jaar 1813 (Verdieping, 14 november). Maar dat Lodewijk Napoleon getypeerd wordt als de koning die zo slecht en komisch Nederlands sprak, is teleurstellend. Die kleinerende opmerking wordt in geschiedenisverhalen voortdurend opgedist. Men weet dan blijkbaar niet dat deze Fransman, in de korte tijd dat hij Nederlands koning was, zijn uiterste best heeft gedaan om de taal te leren. Zijn opvolger, de Oranje-telg Willem I, sprak zeer gebrekkig Nederlands en was in het verbeteren ervan niet geïnteresseerd. Aan het hof werd nota bene Frans gesproken.

Arnold Bekkenkamp Haaksbergen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden