brieven

Stop met klimmen

Frits Vrijlandt vertelt met nauwelijks verholen trots over zijn beklimming van de Mount Everest (Trouw, 24 mei). Dat het geen Efteling is. Dat het gevaarlijk blijft. Dat je naar je lichaam moet blijven luisteren. Dat doorklimmen soms zelfmoord is. Wat moeten we met heldenverhalen als deze? In plaats van naar je lichaam te luisteren, zou je ook naar je verstand kunnen luisteren. Het beklimmen van de Mount Everest is een poging tot zelfmoord. En met zelfmoord doe je doorgaans meer mensen verdriet dan alleen jezelf. Stop met deze gekkigheid! Je geld, tijd en energie zijn een betere zaak waardig.

Pieter Barnhoorn huisarts Leiden

undefined

In groepjes werken

Groepsopdrachten in het onderwijs (De Opvoedvraag, 25 mei)? Ik heb helaas als volwassen student dezelfde situatie meegemaakt. Twee mensen van een groep trekken het project en de anderen leveren niets. Alle individuen slepen vervolgens mooie beoordelingen in de wacht. Die mensen zijn wel slim, dacht ik dan. Maar groepswerk vind ik nog steeds zinvol. Samenwerken is belangrijk, zonder dat krijg je niets van de grond. Samenwerken doet iedereen in eerste instantie intuïtief, maar je kunt het zeker leren. Groepsopdrachten moeten daarom vanuit de schoolvisie komen: als een van de leerprocessen. Doel: leerlingen leren hoe ze het aan moeten pakken om dingen te laten lukken ('leren leven'). Je gebruikt dan de 'inhoud' van de opdracht als vehikel om leerlingen de principes van samenwerken te leren.

Ankie Feldbrugge Waterlandkerkje

undefined

Zieke wilde katten

Het idee dat verwilderde katten 'makkelijk; overleven in de natuur' (Duurzaamheid & Natuur, 23 mei) wordt niet gestaafd door onderzoek. Verwilderde katten worden minder oud en ziekte en honger zijn altijd aanwezig. Dat een foto van een kat met een beschermde vogel het ultieme bewijs is dat deze katten beschermde vogels reduceren vind ik flinterdun bewijs. Onderzoek in de VS wijst het tegenovergestelde uit. Katten jagen voornamelijk op kleine knaagdieren. Het zijn vooral opportunistische dieren, daarom zie je verwilderde katten vaak bij scholen, campings en restaurants.

A. de Vaal Capelle a/d IJssel

undefined

VS zijn nog steeds racistsich

Laat de redactie zich betalen door de Verenigde Staten? Die gedachte kwam bij me op na het lezen van het artikel 'Zwarte terdoodveroordeelde komt vrij omdat jury wit was' (Trouw, 24 mei). U geeft weliswaar aan dat een mogelijk racistisch vonnis in een geval herroepen werd, maar dat biedt geen grond voor de laatste zin van het stuk: 'De vernietiging van het vonnis laat zien dat de Verenigde Staten gestaag vorderingen boeken in het uitbannen van discriminatie'.

De afgelopen tijd zijn verschillende zwarte ongewapende mensen door de politie doodgeschoten. Herhaaldelijk kwamen korpsen in opspraak vanwege racisme. De gevangenissen zitten procentueel gezien nog steeds extreem vol met Afro-Amerikanen. Kortom, van gestage vorderingen lijkt me geen sprake. Meer van symboolpolitiek. Is uw artikel gebaseerd op een Amerikaans persbericht?

Paul de Jager Nijmegen

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden