brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Stuitend commentaar
Het is stuitend te lezen wat Trouw van de boodschap van de paus vindt. De kritiek van de paus op de vrije markt en de verafgoding van geld zijn volgens het hoofdredactioneel commentaar 'rigide ideologische mijmeringen zonder concrete hervormingen voor te stellen' (29 november). Alsof de vrije markt niet het domein is van mensen die anderen uitbuiten. Alsof in Azië geen hebzucht wordt aangewakkerd. En dan gaat de krant ook nog insinueren dat het alternatief van de paus neerkomt op een feodaal stelsel. Juist het kapitalisme is feodaal, met steeds grotere verschillen tussen rijk en arm, heren en horigen. Wat we nodig hebben is een systeem van samenwerking in plaats van concurrentie. Trouw moet zich diep schamen.

Rein Swart Haarlem

Gordon en Van Rossem
Al dagen zijn er berichten over de opmerkingen van zanger Gordon over een zanger van Chinese afkomst op RTL4. De kwalificaties variëren van racistisch en discriminerend tot stigmatiserend en beledigend. Het doet mij denken aan hoe Maarten van Rossem op tv bij 'Knevel & Van den Brink' de aanstaande koning van België tot drie keer toe voor een sukkel uitmaakte. Niet racistisch of discriminerend, wel onbeschoft. Geen woord toen in de dagbladen. Waren alle journalisten soms op vakantie? Ik vraag me af of de media dit soort zaken wel in de juiste proporties zien.

Harry Grosveld Naarden

NSA bellen
Waarom toch die drukte over dat gesprek van Teeven. Wij bellen gewoon de NSA en zeggen: 'Jongens, help ons uit de brand'. Simpel. Vrienden toch?

Wim Schotanus Zwolle

Syriëgangers
Ik kreeg een naar gevoel van de column van Sylvain Ephimenco over Nederland als 'leverancier' van Syriëgangers (28 november). Hij schrijft daarin zeer stigmatiserend over moslims, die naar Syrië zouden gaan om christenen te vermoorden. Het gevaar schuilt zoals Ephimenco zelf aangeeft in een groep van enkele tientallen jongeren. Ik ga dat niet bagatelliseren, maar het zo scherp tegenover elkaar zetten van moslims en christenen als gróep is net zo polariserend als de rabiate opstelling van enkele fanatici.

Thijs Bosma Rijswijk

Arts met boerenverstand
Ha, gelukkig, er zijn ook artsen (Trouw, 26 november) met gewoon nuchter boerenverstand. Artsen met inzicht in de menselijke psyche, die snappen dat je selectief en zorgvuldig om moet gaan met preventieve controles en bevolkingsonderzoek. Mensen onnodig opzadelen met angst is een ongezond uitgangspunt en kweekt een 'zieke' sfeer. Hoeveel gaat ons dat uiteindelijke wel niet 'kosten'?

Alied van der Meer Deventer

Diplomatentaal
De Britse premier Cameron durft stampij te maken over de massale toestroom van EU-arbeidsmigranten en hun recht op uitkering en toeslagen. Je kunt het er mee eens zijn of niet, hij is wel een premier die recht voor z'n raap zegt wat hij denkt. Premier Rutte uit zich alleen nog in diplomatentaal. Een reisje naar Engeland zou helpen.

Alice de Nijs Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden