Brieven

Shell half op weg
Prima de bijdrage van Shell voor zover het de zorgen over de opwarming en uitputting van de aarde betreft (Podium, 27 februari). Jammer dat de uitwerking zich dan weer vooral concentreert op aardgas, elektriciteit en CCS (opslag van kooldioxide).

Een veel grotere slag kunnen we maken wanneer energiebesparing, maatschappelijke mentaliteit, ontkoppeling van vraag en aanbod en opslag van duurzame energie (warmte, koeling, elektriciteit, duurzame waterstof) prioriteit krijgen. In de overgangsfase hebben we inderdaad helaas nog wel aardgas nodig.

Teus van Eck Oosterbeek

Drankleeftijd (1)
Kamerlid Arno Rutte (VVD) pleit voor uitstel van het verhogen van de drankleeftijd omdat er eerst een sociale norm moet komen (Trouw, 27 februari). Ik begrijp dit standpunt niet, want er is al jaren een breed draagvlak in de samenleving en ook in veel Europese landen hanteert men al de grens van 18 jaar. Plaatselijk is er eveneens veel draagvlak: in de gemeente Rheden bijvoorbeeld wilde de VVD-burgemeester de drankleeftijd verhogen, maar trok het voorstel op laatste moment in, omdat het niet mogelijk bleek om de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik per gemeente te verhogen.

Ouders en hun kinderen blijven natuurlijk eerstverantwoordelijk voor het alcoholgebruik onder jongeren. Hoe hoger de leeftijdsgrens, des te hoger de startleeftijd. Ieder jaar dat jongeren later beginnen met drinken is gezondheidswinst: het leidt tot minder agressie tijdens het uitgaan en (verkeers)ongevallen, het vermindert de kans om op latere leeftijd verslaafd te raken aan alcohol, en de hersenen kunnen beter 'uitrijpen'. De afgelopen jaren is ingezet op de boodschap 'tot je 16de geen druppel'. De tijd is nu rijp voor de leeftijdsgrens van 18 jaar.

Willem Kruithof Rheden

Drankleeftijd (2)
Uiteraard moeten kinderen zich niet ieder weekend laveloos zuipen, zeker niet als de hersenen tot iemands 23ste nog groeien, zoals Nico van der Lely zegt (Trouw, 26 februari). Maar dat ouders vragen om wetgeving omdat ze volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind anders 'geen poot hebben om op te staan', vind ik tamelijk absurd.

Als de overheid dan zo nodig opvoedkundige taken op zich moet nemen, laat ze dan een kindbewijs invoeren. Een toets à la inburgeringsexamen maar dan om de beginselen van opvoeden bij te brengen. Gratis en niet verplicht, maar als stimulans krijg je zonder kindbewijs bijvoorbeeld slechts de helft van de kinderbijslag. Slappe ouders, die hun kind zonder wetten niet onder controle hebben. Ik was ook ooit 16 en had een brommer maar mocht één keer een week niet rijden voor straf. Als ik toen had gezegd '"a, maar het mag hoor, want dat is de wet", had ik twee weken niet mogen rijden! Tegen Joël wil ik zeggen: pak problemen bij de bron aan en geef ouders opvoedles in plaats van meer regels en verboden.

Hans Vullers Eindhoven

Zweeds model
In zijn column (Trouw, 23 februari) beticht Ephimenco mij van subjectiviteit en nattevingerwerk. Maar naast cijfers is mijn impressie van Zweden tenminste gestoeld op bijna drie jaar in Zweden leven (waarbij wij ons wekelijks in Södertälje begaven, één van de meest criminele plaatsen in Zweden), terwijl Ephimenco's suggestie dat het bestraffen van hoerenlopers in Zweden geleid zou hebben tot meer verkrachtingen volledig uit de lucht gegrepen is.

De cijfers die hij aanhaalt, zijn gemeten vanaf 1990, bijna tien jaar voordat prostitutiebezoek strafbaar gesteld werd en laten daarmee geen direct oorzakelijk verband zien, maar een geleidelijke trend die net zo goed heel andere oorzaken kan hebben.

Bovendien, wat is de uitgangssituatie in Zweden? Het is niet ondenkbaar dat verkrachtingscijfers daar altijd lager hebben gelegen dan in veel andere landen en met de inmenging van andere meer vrouwonvriendelijke culturen verhoudingsgewijs harder zijn gestegen dan in andere landen. De situatie van Zweedse blondines die hun haar donker verven uit vrees voor verkrachting in migrantenwijken is mij zeker bekend. Maar dat raakt aan een andere sociale problematiek, die de Zweden zeker niet gaan oplossen door hoerenlopen te legaliseren.

Wendy Schouten Stockholm, Zweden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden