brieven

Onwaardig

Nederland wordt bondgenoot van moordenaars. Tot ophef leidt het nauwelijks. Ik ben het helemaal eens met Ephimenco (Trouw, 16 februari). Het is verbijsterend dat Nederland aan het bombarderen is in Syrie. Dat 122 leden van onze volksvertegenwoordiging voor bombarderen zouden stemmen, had ik nooit verwacht. Nederland, zo humaan, christelijk en liberaal, met zelf oorlogen in het verleden, gedraagt zich onwaardig. Laten wij de bombardementen op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog niet vergeten. De verwoestingen, aangericht in Duitsland, in Dresden en Leipzig, hebben die oorlog niet verkort. Misschien keert het tij als wij later alles kunnen overzien wat wij hebben aangericht.

Leo van der Lans Oldebroek

Referendum

Wel of niet bombarderen in Syrië?

Zou dat geen beter onderwerp voor een referendum zijn?

René Rosmolen Hoogland

Veevervoer

De wetenschap van het lijden van dieren door het wrede veevervoer (de Verdieping 17 februari) ligt al tijden als een steen op mijn maag. Wetten die dit verbieden schijnen er wel te zijn, maar controle, ho maar, dus gaat het gewoon door. Kan de Dierenbescherming geen vrijwilligers opleiden, die vervolgens gemachtigd worden hier iets aan te doen?

Liebje Hoekendijk Bussum

Down

Renate Lindeman betoogt dat het aanbieden van de NIPT-test aan alle zwangeren een schending van de rechten van de mens is (Opinie, 15 februari). Ik wil haar het volgende gedachten-experiment voorleggen. Stel dat wetenschappers hadden ontdekt dat de inname van een eenvoudig voedingssupplement tijdens de zwangerschap het krijgen van een kind met het syndroom van Down voorkomt. En stel nu dat de overheid dit feit geheimhoudt ter voorkoming van een maatschappij zonder mensen met het downsyndroom. Als deze geheimhouding ontdekt wordt, zouden de ouders van een kind met dit syndroom dan niet terecht de staat aanklagen en schadevergoeding eisen voor alle zorg- en opvoedkosten?

Jos Janssen Nunspeet

Jammer

Het komt nooit echt goed tussen alfa- en bètamensen zolang we er niet op letten dat taal ook veel zegt over het eigen niveau, bèta of niet. 'Het alfamannetje' (lezersbrieven, 17 februari) komt op mij denigrerend over. Het is zo jammer dat we niet het verschil kunnen accepteren en waarderen zonder er denigrerend over te schrijven. Ik blijf het jammer vinden.

J. Roenhorst-Jansen Warnsveld

V&D behouden

Wat als de allerrijksten van Nederland een klein deel van hun vermogen zouden afstaan voor het behoud van V&D? Naar alle waarschijnlijkheid ondervinden zij daar geen hinder van. En wat als de pandeigenaren zich wat flexibeler zouden opstellen en minder aan ik-denken zouden doen? Opbrengst: 8000 mensen behouden hun baan. Op deze wijze iets bijdragen aan het welzijn van onze medemensen, gewoon omdat we ze het allerbeste wensen. Wat een mooi gebaar zou dat zijn. Wie durft?

Esther Albers Arnhem

Luisteren naar elkaar

Geachte heer Kneyber, wilt u zich er alstublieft niet bij neerleggen dat het lastige tijden worden voor stille kinderen (Trouw, 10 februari)? Misschien kunt u (en uw collega's) juist laten zien aan leerlingen hoe mooi de wereld is met introverten én extraverten en deze verschillen behouden. De aanname dat de wereld is gemaakt voor extraverten vind ik pijnlijk. Leer leerlingen naar elkaar luisteren, moedig de introverten aan te spreken en moedig de extraverten aan te luisteren. Er is plaats voor iedereen op deze wereld.

Liesbeth Aalbers Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden