Brieven

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Ook correspondent Tim Dekkers lijkt enige waarde te hechten aan de bekentenis van Guantánamo-gevangene David Hicks, dat hij een terroristische organisatie heeft gesteund (Trouw, 30 maart). Wat de waarheid ook mag zijn, het bewijs is toch zéker niet gelegen in een bekentenis, gedaan na een ondraaglijke, nagenoeg rechteloze vorm van gevangenschap, en in een rechtsstelsel waarbij marchanderen met bekentenissen en strafverminderingen is ingebouwd.

Al eeuwenlang wordt de bekentenis helaas beschouwd als een geldig (en vaak zwaarwegend zo niet exclusief) bewijsmiddel, en heeft dat de deur geopend voor harde verhoormethodes; terwijl zelfs zonder dat een bekentenis niet met de waarheid behoeft overeen te komen. En zelden wordt deze waanzin zó gedemonstreerd als bij het systeem-Guantánamo, had ik gehoopt dat Tim Dekkers zou constateren.

A.G.J. van der Aa Amsterdam

In Trouw van maandag schrijft de heer Souverijn dat Goede Vrijdag in 1727, de dag van de eerste uitvoering van de Matthüus-Passion, op 6 april viel. Hij heeft voor zijn berekening de (moeilijke) formule van Gauss gebruikt. Maar in alle handboeken chronologie staat toch echt: Pasen 1727 viel op 13 april. Goede Vrijdag dus op 11 april.

W.H. Lenselink Amersfoort

Een 17-jarige Franse toeriste sprong in Amsterdam onder invloed van paddo’s de IJtunnel in. De Franse regering klaagt over ons gedoogbeleid en vooral politiek rechts denkt nu snel te scoren. Over gedogen gesproken, de nieuwswaarde van een alcoholdode is veel beperkter door ons actief stimuleringsbeleid. Doden en alcoholvergiftigingen vallen niet meer op, en komen alleen misschien in Trouw dankzij Joop Bouma nog in de krant.

Ik ben wetenschapper en verbaas me over de logica van beleid en wetgeving. Verse paddestoelen zijn niet strafbaar, gedroogde wel. Verse hennepplanten zijn wel strafbaar.

Maar even terug naar alcohol, na sigaretten, de grote killer onder de drugs. Joan Poulis, senior microbioloog bij JohnsonDiversey, vertelde mij dat sprays voor interieurreiniging binnenkort een etiket moeten hebben met de waarschuwing dat ze kankerverwekkende bestanddelen bevatten. Er zit namelijk alcohol in. Wanneer komt dat etiket op de fles jenever?

Dr. Pieter F. ter Steeg Gouda

Wat een groteske insteek kiezen Kees Verhaar en Yvonne van Westering voor de conclusies van hun onderzoek over de Friese volksaard en de normaal gevonden ’achterstand’ (Trouw, 31 maart). Het is maar net hoe je het bekijkt. Verhaar en Van Westering hadden ook kunnen concluderen dat Friezen standvastig, nuchter en relativerend zijn en kennelijk anders dan de rest van Nederland, zich niet uit economische overwegingen mee laten slepen door de waan van de dag.

Lia Nijenbanning Amersfoort

Misschien amper de moeite waard, maar ik wil het toch even vermelden als sprookjesliefhebber. De stiefmoeder bij het Podium-artikel ’Kwaad is van alle tijden, het zit ook in sprookjes’ (Trouw, 3 april) is niet die van Sneeuwwitje, maar van Assepoester! Lijkt me toch een wezenlijk verschil.

Henriette Nieuwenhuis Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden