Brieven

Ook zonnepaneel is duurzaam
Op de voorpagina van vrijdag worden vraagtekens gezet bij de duurzaamheid van alternatieve energie. 'Zon en wind zijn wel duurzaam, maar zijn zonnepanelen en windmolens dat ook?', citeert de krant, uit een rapport van het Rathenau-instituut. Ik denk dat we die zorgen kunnen relativeren. Om te beginnen is uit grootschalig Duits onderzoek gebleken dat in het productieproces van wind-, water-, en zonne-energie het minste CO2 wordt uitgestoten. Verder: wat betreft materiaalgebruik is duurzaamheid, net als bij fossiele brandstoffen, afhankelijk van het recyclingsbeleid. En wat betreft de zorgen over de slechte beloning van Chinese arbeiders die onze zonnepanelen maken: ook hier is duurzaamheid puur afhankelijk van het beleid van de producent.

Erik Emondt Castricum

Het eigen CDA-verhaal
Tot mijn vreugde zie ik steeds meer CDA-kamerleden en bewindslieden met het eigen CDA-verhaal in de media komen. Zoals het verhaal van minister Leers: 'Migratie is een verrijking van onze samenleving'. CDA'ers laten zich niet langer de mond snoeren door Wilders, zelfs al reageerde die direct met een ongenuanceerde reactie ('onzinteksten'). Het CDA moet terugkomen en verdergaan. Het is winst dat dit langzaam maar zeker doordringt bij de partij.

Remmelt Booij Roden

Twee kinderen per vrouw
Groeit de wereldbevolking door naar 35 miljard mensen, of daalt die naar 3 miljard? Het 'laagste' scenario in de grafiek bij het essay van Marco Visscher (Letter&Geest, zaterdag) is de juiste. Immers, in de westerse wereld is de daling al ingezet, grotendeels uit vrije wil, doordat vrouwen steeds minder kinderen kregen. Ze weigerden nog langer als huissloof en broedmachine te fungeren. Emancipatie, onderwijs, informatie over abortus en voorbehoedsmiddelen speelden daarbij een grote rol. Om de overbevolking in ontwikkelingslanden aan te pakken, is het noodzaak om ontwikkelingsgelden voornamelijk te besteden aan emancipatie, onderwijs en voorlichting over voorbehoedsmiddelen, zodat de trend van niet meer dan twee kinderen per vrouw navolging vindt.

H.G. Voorn Dronten

Unilever, iets eerlijker graag
Wat een reclame voor Unilever, dat grote interview met Anniek Mauser, hoofd duurzaamheid Unilever Benelux (Economie, 5 oktober). De concurrentie zal het schuim wel op de lippen staan. Mauser mocht zich op de borst slaan omdat de varkens die in de rookworst van Unilever eindigen, wat meer leefruimte hebben gekregen. Organisaties als Foodwatch liggen al jaren vooral met Unilever in de clinch, vanwege misleidende etiketten en ongefundeerde gezondheidsclaims. Het had wel iets kritischer gemogen of gewoon eerlijk. Anniek Mauser vindt dat de consument zijn gedrag moet veranderen. Goed gezien: koop verse producten, ga naar de bioslager, beter nog: eet vaker vegetarisch, en mijd alle processed food.

Gabriele de Koning Den Haag

Die nieuwe rk kerk is er al
Lezer Bronkhorst uit Amersfoort schrijft zaterdag dat het tijd wordt voor een nieuwe katholieke kerk, los van Rome. Daarop kan ik antwoorden: er is al zo'n kerk. Al in de tweede helft van de achttiende eeuw bestond er een stroming die bezwaren had tegen de heerschappij van Rome, de latere Oud-Katholieke kerk. Deze kerk is katholiek, democratisch, spiritueel en trouw aan de leer van Jezus, zoals de heer Bronkhorst het wil hebben. De liederen van Huub Oosterhuis worden er graag en vaak gezongen, iedereen is welkom ongeacht geaardheid en men kent er de vrouw in het ambt. Meer hierover in het leesbare boek 'Oud-en nieuw katholiek' van de O.K. aartsbisschop Joris Vercammen.

Thea Jonker-Hillesum Rhenen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden