brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Grootschaligheid is passé

Met wurgen en trekken probeert warenhuis V&D haar organisatie van de ondergang te redden: personeel moet loon inleveren en V&D eist een huurstop van vier maanden. De uitdaging is om aan een heel ander soort bedrijf, of bedrijfjes, te denken; vervang het grootschalige warenhuis door kleinschalige, gespecialiseerde bedrijfjes. De tijden zijn veranderd, de klant heeft andere wensen. Een ondernemer die niet over de creativiteit beschikt om een bedrijfsformule los te laten op deze veranderde tijden, is gedoemd om de tent te sluiten. En ik denk ook dat kleinschaligheid arrogantie verdrijft.

Aafke Klopman Leeuwarden

In de hemel

'Alle reden om predikant Van der Kaaij binnenboord te houden', staat er boven het commentaar (Trouw, 6 februari). Dat is inderdaad correct. Ooit was er een 'God is dood'-theorie van Friedrich Nietzsche wat voor veel ophef heeft gezorgd. Die mensen realiseerden zich echter niet dat als je dood bent, je naar de hemel gaat. Dus God zit gewoon in de hemel. En dat is maar goed ook.

Henk Veldman Groningen

undefined

Trots op Arjan Plaisier

Wat ben ik trots op Arjan Plaisier, secretaris van de PKN. Wat formuleerde hij het goed: 'de historische Jezus heeft aan een historisch kruis gehangen'. Juist de focus op die Jezus kan leegloop van de kerk voorkomen, want het is de kern van de zaak: geen dwaalleer of geneuzel.

Hennie Truus de Boer-de Zwart Zwijndrecht

undefined

Monopoly

Jammer dat het artikel over Griekenland niet samen met dat over de jubileumeditie van 'Monopoly' op de voorpagina stond (Trouw, 5 februari). Iedereen die het spel kent, kent ook het verloop. Na ongeveer een uur ontstaat de situatie dat er een of twee personen goed in het geld, de straten, hotels en huizen zitten en de anderen via gevangenis, kans of algemeen fonds hun dreigende failliet trachten te ontlopen. Dat is het moment waarop we vroeger de bank lieten verjaren. Ieder kreeg er ten gelegenheid van dat feest een flinke hoeveelheid geld bij, de bank was bijna blut, maar het spel kon dan weer een halfuur voort. Uitstel van executie uiteraard. Doorspelen was alleen mogelijk door herverdeling van straten. Dat was het beslismoment; spelen we nog even of gaan we stoppen.

Chr. Smit Zeewolde

undefined

Eenzijdig over de cao

'Nog geen nieuwe cao? Goed voor de economie', luidde de kop (Opinie, 5 februari). Beter was geweest: 'Nog geen nieuwe cao? Goed voor de werkgever'. Dat was vele malen transparanter en eerlijker geweest. En passender boven dit nogal eenzijdige artikel. Inderdaad varen werkgevers wel bij maximale flexibiliteit van de werknemer. Zo'n honderd jaar geleden hadden we geen cao's. De Groningse herenboer kon zijn arbeiders in november zonder enige vorm van ondersteuning werkloos de winter in sturen, om ze tegen het voorjaar weer in te huren. Maximale flexibiliteit. Maar als ik me niet vergis hebben we in Nederland juist op basis van deze vaak schrijnende onevenwichtigheid besloten om cao's in het leven te roepen.

Henk Nijhoff Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden