brieven

Beetje dom
Ik ben blij met het genuanceerde artikel van Dick Veerman (Opinie, 13 maart) als reactie op het betoog van het Voedingscentrum over de niet bewezen effecten van superfoods. Veelal worden zogenaamde wetenschappelijke beweringen al te klakkeloos overgenomen in de journalistiek. Ik moet dan altijd denken aan de cardiologen met wie ik als medisch maatschappelijk werker samenwerkte in de jaren tachtig, die nog rustig zaten te roken in hun patiëntenbesprekingen. Ze zeiden met de hun eigen betweterigheid dat het schadelijke effect van roken niet wetenschappelijk was bewezen en dachten dus kennelijk dat het daarom ook niet zo zou zijn. Een beetje dom. Waarom is er toch nog zo weinig wetenschappelijk resultaat als het gaat om de preventie van kanker? Volgens Dick Veerman is het vraagstuk door de vele variabelen te ingewikkeld. Maar misschien is het ook gewoon omdat met preventie niet genoeg te verdienen valt en met 'genezen' wel.

Dick van der Vlugt Groningen

Grote verliezers
'Stroom vers van de boer' (Trouw, 13 maart). Het klinkt ambachtelijk en bijna romantisch, maar de elektriciteit opleverende biovergisting van varkensmest veronderstelt wél een op volle toeren draaiende bio-industrie. Voor consumenten en producenten mag er dan sprake zijn van een win-win situatie, die 2307 varkens daar in het Twentse Fleringen zijn de grote verliezers. We moeten zeker streven naar meer groene energie, maar de aan de dieronterende bio-industrie gelieerde 'stroom vers van de boer' is, althans moreel gezien, nóg vuiler dan de fossiele energie. En dan lees ik ook nog dat het Triodos Groenfonds en het Wereld Natuurfonds tot de investeerders behoren!

Hans Bouma Kampen

Digitaal stemmen
Schaf stemmen via volmacht af (Trouw, 13 maart). Politicoloog André Krouwel pleit ervoor om op zondag of op meer dagen te stemmen. Op zich goed dat er wordt nagedacht om de opkomst te vergroten, zodat we weer kunnen spreken over echte democratie. Maar is het dan in deze digitale tijd niet veel logischer om via DigiD, of andere slimme beveiliging, stemmen mogelijk te maken ? Desnoods met driedubbele digitale sloten.

Aad van Velzen Raalte

Sine laude
Inhoudelijk ben ik het volstrekt eens met Rob Schoutens column (Verdieping, 12 maart) over het cum laude-systeem. Toch vraag ik me af of we deze wildgroei niet te danken hebben aan het feit dat 'school' voor een onderwijsinstelling te 'schools' klonk. Naar eigen inschatting van niveau tooide men zich met bij voorkeur in het Engels uitgesproken aanduidingen als college, academy en university, zoals de BNN-University, maar wat stellen ze voor? Dan toch maar liever vmbo, mbo, havo, hbo, vwo en wo.

Carl Huizinga Hengelo

Man en vrouw gelijk
De vrijgemaakt gereformeerde kerken bezinnen zich op de vraag of man en vrouw toch in gelijkheid, naar Gods beeld, zijn geschapen en niet in afhankelijkheid, zoals de traditionele opvatting van alle kerken is. Theologe Almatine Leene uit die kerk betoogt dat dit inderdaad zo is (Religie & Filosofie, 12 maart). Als die vrijgemaakte kerken daarmee instemmen, veranderen ze van een kerk die met haar standpunt helemaal achteraan bungelde in een kerk die helemaal voorop loopt. Alle andere kerken, PKN, rooms-katholiek, noem maar op, kletsen wel alle kanten op, maar over dit principiële punt zwijgen zij. En omdat dit punt nu juist het draaipunt is in onze geschiedenis, waar iedereen mee bezig is, zwijgt iedereen ook over deze kerken. Die hebben niets meer te zeggen en verdwijnen dus. Theologen als Almatine Leene wijzen echter de weg naar voren.

Aart van den Dool Apeldoorn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden