brieven
lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam
undefined
Geef Tsipras tijd
In de tijd van Abraham Kuyper was al bekend hoe Griekenland ervoor stond. Sindsdien is het wezenlijk niet veranderd. Toen reeds was de belastinginning slecht. Mensen die het weten konden en die in Europa zeker te vinden waren, wisten dus waar men aan begon toen Griekenland werd uitgenodigd om tot de eurogroep toe te treden. Maar leren van de geschiedenis is niet iedereen gegeven. Griekenland is de bakermat van onze democratie. Europa moet een offer brengen, uit respect daarvoor. Dat Griekenland buiten Europa komt te staan is in feite ondenkbaar. Geef Tsipras meer tijd! Nieuwe bezems vegen schoon; maar niet in één dag. Tsipras is geen tovenaarsleerling.
Jan Dijk Amsterdam
undefined
Angst voor slijtage
Ik lees weer twee stukken van ervaringsdeskundigen over het van nabij meemaken van een geliefd familielid met dementie (Trouw, 16 juni): Ephimenco en een anonieme schrijfster over hun grootmoeder. Twee verschillende en indrukwekkende ervaringen. Het is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Is het ons aller angst voor 'slijtage aan het benul' zoals wijlen ds. Okke Jager het jaren geleden noemde?
Jikky Grashuis Oldekerk
undefined
Bosma's kruistocht
Met stijgende verbazing heb ik de bijdrage van Per Schuitemaker gelezen (Brieven, 15 juni). Hopelijk maakt hij een grapje door ervoor te pleiten dat de heer Bosma zijn kruistocht moet voortzetten, desnoods met de mooie vlag van de Afrikaner Weerstandbeweging in de hand! Is zijn volgende voorstel in Nederland apartheid in te voeren?
Luuk Lodder Woerden
undefined
Al 8000 jaar
Het belangrijkste aspect van de rundveehouderij laat dhr. Vermaat (Opinie, 13 juni) achterwege. De koe kan iets wat andere dieren niet kunnen, namelijk gras of ander plantaardig materiaal dat niet geschikt is voor menselijke consumptie omzetten in melk, vlees en mest. In de meeste gevallen groeit dat gras op gronden waar geen akkerbouw of groenteteelt mogelijk is. Vergeet ook niet dat de mest van onze koeien onlosmakelijk verbonden is met de teelt van onze gewassen. Zeker als we geen gebruik willen maken van mineralen die in vele vormen vanuit de hele wereld aangevoerd moeten worden.
Op onze biologische boerderij in de Hoeksche Waard roteren de graslanden met de groentepercelen. Dit houdt in dat na enkele jaren gras met diverse klavers je een perfecte start hebt om duurzame groenten te telen. Als we deze kringloop optimaliseren en kritisch blijven op dierenwelzijn hebben wij als boeren goede argumenten genoeg om ons te verdedigen.
En onze gedomesticeerde koe? Die is het al achtduizend jaar gewend.
Ard van Gaalen Zuid-Beijerland
undefined
Huisartsen
Als de regels voor economische mededinging worden heroverwogen (Trouw, 13 juni) is het ook van belang stil te staan bij de positie van huisartsen. Het zou mogelijk moeten worden dat huisartsen collectief onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen; de machtsverhoudingen zijn nu zeer ongelijk. De centrale overheid zou die onderhandelingen kunnen volgen en de resultaten zonodig kunnen toetsen.
G. den Dulk Wassenaar
undefined