Brieven

Effect van een kop
Hoofdredacteur Schoonen gaat in zijn brief zaterdag ten onrechte voorbij aan het effect van de kop op de cover Verdieping 'Aanschurken tegen de SP' (Trouw, donderdag). Die ankeiler voor het interview was het kortste redactioneel commentaar dat ik ooit in Trouw tegenkwam. En samen met het interview een mooie uitnodiging tot een diepgaande discussie bij de sociaal-democraten, waar Frans Timmermans met een glasheldere reactie direct op inging. Uit de tekst van zijn e-mail blijkt dat hij het interview niet alleen letter voor letter gelezen, maar ook heel goed begrepen heeft. Slimme vent, die Timmermans. En een mooi stuk journalistiek van Trouw.

Leo Jacobs Amsterdam

Altijd maar brandjes blussen
En opnieuw weet de overheid het onderwijs te vinden. De overheid gaat ervan uit dat elk maatschappelijk probleem via het onderwijs wel is op te lossen. Nu weer komt minister Van Bijsterveldt met een voorstel tot verplicht lesgeven over homoseksualiteit (Trouw, zaterdag). Weet ze wel hoeveel tijd dat kost? Altijd maar brandjes blussen. En maar klagen dat het Nederlandse onderwijs niet voldoet aan haar kerntaken. Wat wel echt zou kunnen helpen, is het verplicht invoeren op scholen van het vak filosofie. Dan kan ieder kind al jong zelfstandig leren denken met ruimte voor alles wat anders is. Maar dát zal wel niet de bedoeling zijn.

Marjan Sluiter Hilversum

Haatzaaiende woorden
Als 75-jarige Ingrid met slechts een ulo-diploma, ben ik tegen de ideeën en soms haatzaaiende woorden van imam Al-Haddad en kan weinig sympathie voor hem opbrengen. Om het zachtjes te zeggen. Het zal dan wel aan mijn domheid liggen maar ik begrijp niet dat er zoveel ophef is over de vraag of hij toegelaten mag worden om in Nederland een lezing te houden, terwijl Geert Wilders al jarenlang haat preekt. Is het niet tegen moslims, dan wel tegen Polen of mensen uit andere Oost-Europese landen. Waarom mag een 'vooraanstaande' Nederlander wel haatzaaien zonder dat deze als gedoogpartner van de Nederlandse regering tot de orde wordt geroepen?

Wil Kamminga Utrecht

Beneden alle peil
Meestal kan ik de humoristische vondsten van Anton Dingeman waarderen. Maar dat hij carnaval typeert als een feest van 'hoeren en snoeren met gekke kleren aan' vind ik beneden alle peil (Trouw, zaterdag).

Vanaf 11 november vorig jaar zijn honderden vrijwilligers overal in de weer geweest om er voor de overige burgers iets moois van te maken. Overal en altijd gebeuren er in feeststemming wel dingen die niet zouden moeten gebeuren.

Joop van Zwieten Breda

'Lievelingszoon'
Johan Friso wordt 'de lievelingszoon van koningin Beatrix' genoemd in de krant van zaterdag. Ik vind dit een soort Story-journalistiek, Trouw onwaardig. Alsof de koningin er lievelingetjes op na houdt, wat tevens impliceert dat zij de andere twee prinsen minder zou waarderen. Zulke uitlatingen zijn niet hard te maken.

Fred Haselhoff Dedemsvaart

Op eigen kracht
Een lid van de koninklijke familie overkomt een ongeval en alle media storten zich erop. Alsof de wereld ineens op zijn kop staat. Jammer dat aan de vele Nederlanders die op een willekeurige dag iets soortgelijks overkomt, wordt voorbijgegaan. Leden van de koninklijke familie zijn altijd omringd door medewerkers en instanties die borg staan voor onmiddellijke hulpverlening.

Gewone Nederlanders moeten veelal op eigen kracht met de gevolgen van een soortgelijk ongeval proberen om te gaan.

P.G. Krouwel Melissant

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden