Brieven

De tabaksrepubliek

Hoe belachelijk wil dit kabinet ons land nog maken? Spanje krijgt een van de strengste anti-rookwetten van Europa (Trouw, maandag). Er zijn daar ook geen uitzonderingen voor kleine cafés. In Canada wordt driekwart van de sigarettenpakjes voorzien van foto’s met zwarte longen, zwarte tanden en teksten over het risico van meeroken. Maar in Nederland krijgt de rokerslobby het voor elkaar dat we ons in de kroeg weer mogen volzuigen met rook (Trouw, gisteren). Met dank ook aan minister Hans Hillen, die als lid van de Eerste Kamer adviseur was van de tabaksindustrie. Dat longartsen en oncologen waarschuwen voor meer gevallen van longkanker en COPD doet er in het huidige politieke klimaat niet toe. Schone lucht en gezondheid hebben teveel het imago van een linkse hobby. Vreemd toch dat de kosten van de gezondheidszorg blijven stijgen.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Het accepteren van het ongezonde gedrag van de rokende minderheid zou een overwinning van het ’ongezonde verstand’ zijn. Ik ben benieuwd of de volksvertegenwoordigers luisteren naar de ongezonde minderheid of naar de meerderheid die frisse cafés op prijs stelt. Ik heb moeite om optimistisch te zijn: de initiator van het rookverbod, Ab Klink, is inmiddels de Kamer uit gebonjourd. Maar ik blijf hopen op de Kamerleden die ’gaan’ voor schone longen.

Harry Slegh Utrecht

Bisschop G. de Korte maakt een verkeerde vergelijking in zijn relaas over het misbruik van kinderen in de kerk. Niet het aantal kinderen en jongeren dat de instituties bezocht is maatgevend, maar het aantal geestelijke verzorgers dat in de gelegenheid was te misbruiken en er mee weg te komen door overplaatsing (en opnieuw in de gelegenheid tot misbruik). Dat is maatgevend. De vraag is ook nog niet gesteld of er uitwisseling van misbruikten was en is, zoals bij pedofiele netwerken gebeurt.

H.G. Noordman Lisse

Bij de eerste beelden van de aanslagen in New York had filosoof Van Tongeren even een bepaalde vorm van deze hoop (Trouw, maandag): „Ik zag de verschrikkelijke beelden en had heel even de hoop dat dit een echte ommekeer zou betekenen in de Amerikaanse buitenlandse politiek, in het inzicht dat imperialisme onbehoorlijk is.” Walgelijk. Het was een ultieme misdaad.

R.J. Visser Ermelo

Is het niet komisch dat een tot aan de tanden gewapende, afgetrainde diender zich gekwetst voelt door een onvast warhoofd, een aangeschoten, overjarige puber met een grote bek. Is het dan vreemd dat niemand deze diender ooit nog serieus zal nemen? Dat hele snelrechtgedoe lijkt op ’huilie-huilie’. De heren van het Simplistisch Verbond noemden het ’nieuw-flinks’.

Johan Prins Den Haag

Stem geheel in met het artikel ’2010: de deur van de CDA-fractiekamer’ van hoofdredacteur Willem Schoonen (Trouw, 31 december). Maar daarbij een vraag: Zou het, misschien, heel misschien, mogelijk zijn om elke dag één pagina (eentje maar) te vullen met goed nieuws? Dat zou Trouw dan heel erg onderscheiden van alle andere kranten.

H.H. Hylkema Klaaswaal

Willem Pekelder denkt dat er niet één cabaretliefhebber is die op Oudejaarsavond op Erik van Muiswinkel zit te wachten. Ik moet hem teleurstellen. Wij (mijn man en ik plus nog een aantal vrienden en bekenden) doen dat wel. Waar wij (mijn man en ik plus vrienden en bekenden) niet op zitten te wachten is het irritante stemgeluid van de zelfingenomen Freek de Jonge en het grove taalgebruik van Youp van ’t Hek.

De ondersteuning van ’hulpcabaretiers’ vonden wij juist leuk en afwisselend. Het fatsoenlijk taalgebruik hebben wij als een verademing ervaren. Wil cabaret goed gevonden worden door recensenten dan moet het hard, grof en het liefst doorspekt met seks zijn. En een vergelijking met Wim Kan maken is volkomen onzin, die man was uniek, daar legt iedere cabaretier het tegen af.

T.H. ter Veen-Siemons Borger

Het deed me aan het begin van dit jaar goed te zien dat de rtv-pagina in de krant van gedaante veranderd is. Het afgelopen jaar werd ik wat onrustig van de lay-out met een sterk AD-gehalte.

Rein Swart Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden