brieven

Onbetrouwbare schrijverij

Dezer dagen trekt de Oekraïense crisis veel aandacht van de wereldmedia, inclusief de Nederlandse pers. De rol van Rusland, of de vermeende rol, staat daarbij centraal. Men kan het eens of oneens zijn met stellingen en posities die de journalisten innemen en verdedigen. Maar wanneer men op Bevrijdingsdag geconfronteerd wordt met oorlogszuchtige en ophitsende retoriek in een krant die als respectabel en objectief beschouwd wil worden, dan is dat zeer kwalijk. 'Durft Vladimir Poetin een invasie in Oekraïne niet aan?', prijkt op de voorpagina van Trouw van 5 mei. De zogeheten analyse door de buitenlandredactie van het blad staat vol van halve waarheden, verdraaiingen van historische feiten, onmiskenbare verzinsels en ongegronde aantijgingen aan het adres van een met Nederland bevriende natie en haar staatshoofd. Van een verantwoorde journalistiek is hier helaas geen sprake. De schrijverij van Stevo Akkerman in Trouw is onbetrouwbaar en bewijst een volkswijsheid dat akkers door boeren moeten worden verbouwd en persartikelen door journalisten moeten worden geschreven.

Boris Zhilko, ambassaderaad Russische Federatie Den Haag

Verlies Hema

Een van de laatste iconen van Nederlands koopmanschap in ons straatbeeld, de Hema, is

als zoveelste ten prooi gevallen aan de gretigheid van een investeringsmaatschappij (Trouw, 8 mei). Hun tactiek? Kopen, leegzuigen en laten 'ploffen'. En voor de gecreëerde verliezen mag, via de vennootschapsbelasting, de Nederlandse belastingbetaler opdraaien. Helaas gaat bij velen het kort gewin nog steeds voor financiële stabiliteit. Dit is een vorm van kapitalisme die alleen recht doet aan het recht van de nietsontziende sterkste.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Rijkstoezicht

Als ik een moord pleeg in de gemeente waar ik ingeschreven sta, word ik vervolgd door het Openbaar Ministerie dat onder rijkstoezicht staat en beland ik in een gevangenis van het Rijk. Ik val dus ook in mijn gemeente automatisch onder rijkstoezicht. Weg met die idiote regels van het kinderpardon. Laat de mate en de wil van integratie de doorslag geven.

Brigitte Brinkel Soest

Kromme marktwerking

Schaarse wiskundeleraren moeten meer betaald krijgen dan andere leraren (Trouw, 3 mei). Dat heet marktwerking: schaarste drijft de prijs op. Ziedaar de oplossing voor het tekort aan mannen in het basisonderwijs. Meesters moeten gewoon meer betaald krijgen dan juffen. Zien we nu hoe krom marktwerking in het onderwijs kan zijn?

Alex Scheltens Apeldoorn

Kochs bananenschil

Gerwin van der Werf glijdt in zijn column 'Voor de klas' (Onderwijs en Opvoeding, 7 mei) uit over de bananenschil die Herman Koch heeft neergelegd voor Nederlandse leraren. De successchrijver van familie-etentjes is grootgebruiker van absurdistische, cynische en vooral satirische humor. Koch voert stuntelende en saaie leraren op, omdat je met hen goed de draak kunt steken en zo literatuur kunt maken. Voor succesvolle en ambitieuze onderwijzers geldt dat een stuk minder. In dat licht moeten we Kochs uitingen over onderwijspersoneel dan ook zien. Diep in zijn hart is de bestseller-auteur zijn leraren vast veel dank verschuldigd. Want door wie heeft hij anders zo goed leren schrijven?

Eric Baars Haarlem

Red ons, Gerwin!

Toen ik dinsdagmorgen het interview met Herman Koch las, schoot het door me heen : Red ons, Gerwin van der Werf! En dat heeft hij gedaan op zijn eigen innemende, geestige manier. Ik ben benieuwd naar de excuses van Koch!

Anthe de Vries, oud-docent Almere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden