brieven

Uitvaart voor nabestaanden

Humanistische uitvaartbegeleiders worden steeds meer geconfronteerd met mensen die al voor hun dood de afscheidsrede maken (de Verdieping, 9 oktober). Nu denk ik dat de uitvaart behoort aan de nabestaanden. Zij moeten immers verder met de herinnering. En dat kan beter met hun verhaal dan met de persoonlijke versie van de overledene. Het goede levensverhaal wordt gekenmerkt door de herkenning door derden. Laat dit deel van de uitvaart dan ook aan hen.

Jos Janssen Nunspeet

Tien Geboden

Ik ben het volstrekt niet eens met de stelling dat de Tien Geboden wel kunnen verdwijnen (Trouw, 8 oktober). Ik ben heel warm midden-orthodox hervormd opgevoed en ik heb daarna een hele ontwikkeling doorgemaakt. Het mooie aan de Tien Geboden is nu juist dat je allerlei meningen leert kennen. Als alle geïnterviewde mensen dezelfde ontwikkeling hadden meegemaakt, dan zou dat toch volstrekt niet interessant zijn?

Als men alleen maar de mening wil horen die men toch al had, moet ik altijd aan een grapje uit mijn jeugd denken. Een hervormde komt voor de hemelpoort. Petrus doet open en wijst de weg. Dan zegt hij: "Maar loop daar en daar even zachtjes." Op de vraag waarom dat moet zegt hij: "Daar zitten de vrijgemaakten en die denken dat ze hier alleen zijn."

Annie Wassenaar-Hoekstra

Wormerveer

Race tegen de klok

De politiek moet ze wel hebben zeg, de topbestuurders in de publieke en semi-publieke sector (Trouw, 9 oktober). Ach, als kinderverpleegkundige in de vaste nachtdienst van het Zoetermeerse ziekenhuis word ik wat ironisch van zo'n uitspraak. Regelmatig werk ik 8¿ uur continu in een race tegen de klok. Eten en drinken schieten er soms bij in. Dan neem ik mijn boterhammen 's morgens weer mee naar huis. Regelmatig maak je spannende situaties mee met ernstig zieke kinderen. Vroeg een manager die bij het ministerie van economische zaken werkt aan mij wat ik 's nachts zoal deed: "Een beetje oppassen?"

Marjan van den Berg Zoetermeer

Topinkomens

'Top'-bestuurders en toezichthouders buitelen eensgezind met elkaar over de Tweede Kamer heen: de norm voor hun inkomen per 1-1-2015 is echt te laag. De argumenten zijn echter stuk voor stuk flauwekul en eenvoudig weerlegbaar.

In termen van oud-politicus Hans Wiegel: 'de mensen in het land' begrijpen deze aanvullende salarismaatregel voor bestuurders inderdaad niet. Sommigen zagen hun woningbouwcoöperatie bijna kopje onder gaan en tegelijk krijgen ze een huurverhoging voor hun kiezen. Denk aan megalomane schoolgebouwen waar dure bestuurders zetelen en anoniem en soms ronduit slecht HBO-onderwijs wordt gegeven en waar diploma's uiteindelijk maar cadeau worden gegeven om de norm te halen. Verzorgingshuizen worden gesloten en de zorg moet maar uit de eigen straat komen.

En dat betreft maar een paar sectoren waarvan bestuurders klagen over hun topinkomen. Juist het feit dat de politiek binnen twee jaar met een aanvullende maatregel komt, zou voor bestuurders en toezichthouders een teken aan de wand moeten zijn.

Wichert van Dijk Utrecht

Te veel negatieve reacties

Ik heb de reacties gelezen in verband met het interview met SGP- politica Lilian Janse. Ik ben het eens met kritische lezersreacties op haar visies die zij ventileerde in De Tien Geboden (Trouw, 4 oktober). Wat mij stoort is het aantal geplaatste reacties met negatieve connotaties. Wat mij betreft waren een of twee reacties wel voldoende. Ik kan haar ook absoluut niet volgen, maar ze probeert in ieder geval eerlijk te zijn.

Sophie Custers Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden