Brieven

Taal van de Bijbel
Jef Landman, voorzitter van de kiesvereniging Bunschoten-Spakenburg van de ChristenUnie, zei woensdag in 'de Verdieping' dat zijn achterban in Spakenburg een politieke partij wil waarvan de vertegenwoordigers de taal van de Bijbel spreken. Hoe komt hij bij die constatering, terwijl hij even eerder zegt dat een flink aantal stemmen naar de PVV en de VVD zijn gegaan bij de laatste verkiezingen? Sinds wanneer spreken de vertegenwoordigers van de PVV en de VVD de taal van de Bijbel? Het is natuurlijk wel heel erg gemakkelijk de CU weg te zetten als niet christelijk genoeg en dus dan maar op de PVV te stemmen. Hoe haal je het trouwens als christen in je hoofd om op de PVV te stemmen?

Jan Oosterveld Nieuwegein

Aflossingsvrije hypotheek
Herhaaldelijk lees ik dat op aflossingsvrije hypotheken per definitie niet wordt afgelost. Dit is onjuist. Men kan naar eigen inzicht een 'extra aflossing' doen, en dat gebeurt bij mij zo'n twee maal per jaar in bedragen van drie nullen. Ik gebruik daarvoor een deel van het vakantiegeld, een belastingteruggave of een voorschot op een erfenis. Ik koos hier indertijd voor omdat ik als zzp'er mijn maandlasten laag wil houden. Dus geen gedwongen aflossingen iedere maand, maar vrijwillige aflossingen als het geld voorhanden is. Als calculerende burger voel ik mij hier prima bij. Ik beslis graag zelf over mijn betalingen, zoals ik ook automatische afschrijvingen zo veel mogelijk afwijs. Ik neem aan dat dit voor meer mensen geldt en dat het dus niet zo is dat er helemaal niets wordt afgelost.

Gerard Ursem Arnhem

Politieke terreur van de PPV
Een daad van openlijke censuur - het verhinderen van de Willem Arondéuslezing met cultuurhistoricus Thomas von der Dunk - heeft tot weinig boosheid en verzet geleid. Ik vind dat beangstigend. Waren de rollen omgekeerd geweest, en was de PVV het slachtoffer geweest van een verbod, dan hadden de media dagenlang bol gestaan van de woede daarover van Wilders cs. De politieke terreur van de PVV smoort elke tegenstand en kritiek in een vloed van intimidatie en scheldkanonnades. Dit begint zijn dubieuze vruchten af te werpen. Ik ben dan ook verschrikkelijk boos over het stukje van Sylvain Ephimenco hierover. In plaats van krachtig stelling te nemen tegen deze gang van zaken, wat hem als zelfbenoemd voorvechter van het vrije woord zou passen, maakt hij een karikatuur van Von der Dunk, door hem weg te zetten als een laffe clown. Ephimenco stelt zelfs dat Von der Dunk niet serieus genomen kan worden omdat hij niet, als consequentie van zijn overtuiging, een aanslag op Wilders beraamt! Ironisch bedoeld ongetwijfeld, maar daarom niet minder walgelijk. En een bewijs dat tegengeluiden als van Von der Dunk nodig zijn.

Hans Fieggen Soest

Schrijnende gevallen
Volgens minister Gerd Leers (immigratie) zijn 'de Sahars' zelf de veroorzakers van de problemen: "Ze procederen maar door." De waarheid is anders. Veel 'schrijnende gevallen' hebben in 2006 geen generaal pardon gekregen omdat ze in het buitenland waren geweest (de zogeheten Dublinclaimanten). Ze moesten van de overheid naar het buitenland gaan, vaak nog in afwachting van een rechterlijke uitspraak. Evenals nu ook nog het geval is. Iedere vluchteling moet een rechterlijke uitspraak op straat of in het buitenland afwachten. Van dit laatste zijn de 'Sahars' de dupe. Een nieuw generaal pardon voor deze slachtoffers, zou minister Leers sieren.

Siepy Zijlstra-De Roos Drachten

Woeker- of roofpolissen?
De politiek kan geen oplossing bieden in de kwestie van de woekerpolissen, schrijft Trouw in het commentaar van 27 april. De commentator stelt vast dat de minister geen machtsmiddelen heeft, maar wel invloed kan uitoefenen op de verzekeraars. Mijn vraag: zitten er geen elementen van oplichting en/of verduistering in de woekerpolissen? Dan doet de minister er goed aan ook zijn ambtgenoot van justitie bij zijn bemoeienis te betrekken. Op het strafrechtelijk front is het angstvallig stil, hoewel woekerpolissen als privaatrechtelijke overeenkomsten echt niet verschoond blijven van strafbare handelingen zoals het commentaar wil doen geloven. Het zouden zomaar roofpolissen kunnen zijn. Daar gaat justitie toch niet voor uit de weg?

Frits Schuurman Waalre

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden