Brieven

Boerkapolitie
Minister Spies hecht 'onvoorstelbaar groot belang' aan het boerkaverbod (Trouw, 28 januari). Je kunt inderdaad nauwelijks meer buiten komen en je ziet een permanente verstoring van de openbare orde en bedreiging van de veiligheid. Het zou ook onvoorstelbaar belangrijk zijn snel een meldnummer te openen en 500 agenten op te leiden als een soort boerkapolitie. Onvoorstelbaar dat hier nog niet in voorzien is. Of zou het onvoorstelbaar genoemd moeten worden dat een kabinet en een parlement om een man te plezieren zoveel tijd verspillen aan een onzinnig wetsvoorstel. Wellicht is er de volgende ontsnapping: zoals hele gemeenten tot toeristisch gebied verklaard worden om de winkels op zondag open te houden, zouden gemeenten ook tot religieus gebied verklaard kunnen worden waardoor mensen in vrijheid hun religie kunnen belijden.

Ad van der Waals Leiden

Rekeningrijden
Als enthousiaste deelnemer aan spitsmijden verwonder ik me over de recente discussies over kilometerheffing. Elke maand krijg ik een bonus op mijn rekening geboekt voor elke dag dat ik - voor 10 uur 's ochtends - knooppunt Lunetten en de mogelijks sluiproutes mijd. Rijkswaterstaat weet exact via kentekenplaatherkenning wanneer en waar ik in de omgeving Utrecht rijd. Gebruik deze bestaande - en goedwerkende - techniek om rekeningrijden in te voeren. Niet alleen voor rijkswegen maar ook voor provinciale en gemeentelijke wegen. Des te drukker de weg en des te vervuilender de auto des te hoger de heffing per kilometer. En schaf ten slotte de wegenbelasting af.

Gerard Migchels Wijk bij Duurstede

Moedige kapitein (V)
De affaire-Schettino heeft niets te maken met man-vrouwverhoudingen of feminisering, zoals Ephimenco zaterdag opperde. Schettino had aan boord van zijn schip moeten blijven, niet omdat hij een man is, maar omdat hij de kapitein is. Was de kapitein een vrouw geweest, dan zou voor haar precies hetzelfde hebben gegolden. De affaire Schettino gaat over de vraag of je van een gezagvoerder (m/v) moed en verantwoordelijkheid mag verwachten op momenten dat het erop aankomt. De discussie daarover beperkt zich overigens niet tot de zeevaart.

Ype Akkerman Rotterdam

Beledigde Van Bijsterveldt
Minister Van Bijsterveldt voelt zich beledigd door de uitspraken van Marten Kircz, die haar de beroerdste minister ooit noemde en haar intellectuele niveau onder de maat achtte. Maar die mening wordt al tijden door iedereen in het onderwijsveld gedeeld, dus nieuw kan het voor haar niet zijn. Dat de bestuurder van de Aob zich strategisch van de uitspraken distantieert (hij moet toch weleens met haar aan tafel) doet daar niets aan af (Trouw, zaterdag). Wie moet zich het meest beledigd voelen? Van Bijsterveldt schoffeert met haar beleid tienduizenden leraren en leerlingen en letterlijk zegt zij dat leraren niks van het voorstel snappen (te laag niveau?). Je zou bijna medelijden met haar krijgen als de zaak niet zo ernstig was.

Aad van der Pool Nijmegen

Klachtenregeling
Voor individuele problemen in de zorg is het klachtrecht en niet de Inspectie, zegt minister Schippers (Trouw 28 januari 2012). Veel patiënten maken daar helaas geen gebruik van. Ze kunnen of durven het niet of hebben er de energie niet voor. Ik ben hoogopgeleid, en niet bang voor repercussies. Ik geef concrete verbetersuggesties. Zo probeer ik te voorkómen dat anderen dezelfde nare ervaringen krijgen. Wanneer zorginstellingen actiever ervaringen van patiënten verzamelen, vragen om verbeterpunten en zich inspannen om verbeteringen in te voeren, wordt de zorg patiëntgerichter en komen er minder klachten.

Noks Nauta Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden