Brieven

Niet pamperen
Het idee om moslimvriendelijke woningen te bouwen (Trouw, 26 november) is aardig, maar niet noodzakelijk. Een schoenenkastje is snel gehaald bij een bouwmarkt, die keuken laten we toegankelijk voor de noodzakelijke participatie van (moslim)mannen in het huishouden, en als alle Nederlandse toiletpotten standaard worden geleverd met een waterbuisje hebben we allemaal schone billen. Dit scheelt duizenden kilo's wc-papier op jaarbasis. Niet te veel pamperen dus.

Anneke Ülgüt Assen

Goede doelen
Het is toch te gek voor woorden dat directeuren van Goede Doelen blijkbaar het Goede Doel zelf zijn (Goede Doelenbijlage, 23 november). Wij zijn momenteel onze giften aan het bekijken en schrappen deze bij dergelijke salarissen.

Jan en Joke Keersemaker Vlissingen

Gedwongen winkelnering
In het interview met directeur Guido van Woerkom wordt weer eens vermeld dat de ANWB wel vier miljoen leden heeft (Trouw, 26 november). Dat zijn echter wel 'gestolen' leden. Wie de diensten van de wegenwacht afneemt, is automatisch lid. Ik heb een abonnement bij die veredelde garage, maar mijn mening vertegenwoordigt de ANWB meestal niet. Het feit dat ze mijn auto mogen repareren, wil bijvoorbeeld nog niet zeggen dat ik wil dat het land wordt volgestopt met asfalt. Niet zo serieus nemen dus, zolang de ANWB niet een apart lidmaatschap durft in te voeren voor hun belangenbehartigingsorganisatie.

Kees de Ridder Warfhuizen

Motorzagen
Van Woerkom lijkt op zoek naar een interimklus, waarin hij zonder veel moeite het mes in het personeelsbestand zet. Het eerdere verhaal van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten voor meer samenwerking en meer de eigen broek ophouden (Trouw, 29 september) kwam goed op mij over. Met hart voor de natuur, gericht op nieuwe wegen, waarbij de crisis als uitdaging werd opgevat. Het begon bij mij zelfs te kriebelen om mee te gaan doen. Van Woerkom wil echter minder werknemers en meer vrijwilligers. Deze mogen het hout houden als ze dat uit een specifiek bosperceel verwijderen. Ik houd echt mijn hart vast. Hoe wil hij de vrijwilligers beschermen bij het gebruik van motorzagen? Dat is levensgevaarlijk werk en kan niet iedereen. Ook moet je goed oppassen en een boom de goede kant op laten vallen is een kunst. Hij stet natuurbeheer wel erg simpel voor, alsof het alleen over houtkap gaat. En wat moeten we met laagdrempelige recreatienatuur? Nu al zorgen mountainbikers voor veel overlast als je aan het wandelen bent. Hoe rustig en ongestoord kunnen de dieren nog blijven leven in Nederland?

Catharina Remijnse Ede

Inspectie inspecteert verkeerd
Het falende toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg inzake de wantoestanden bij het ziekenhuis in Spijkenisse (Trouw, 26 november) is geen nieuws. Immers, dezelfde overheidsdienst faalde al eerder bij het toezicht op diverse andere ziekenhuizen. Daar staat tegenover dat de inspectie wel in staat is - zelfs met inzet van 'stille' inspecteurs - tot controle bij apotheken en drogisterijen of deze wel op de juiste wijze advies geven over mild werkende natuur-, homeopathische, en antroposofische geneesmiddelen. Voor een fors aantal van deze middelen, die de patiënt nota bene zelf betaalt, is de consument al enige tijd beroofd van zijn recht op vrije keus en moet hij deze noodgedwongen bij een Duitse apotheek bestellen. Wanneer gaat de inspectie over van onzinnig naar serieus toezicht?

W.J. Koekman Utrechtse Heuvelrug

Uit het tuimelraam
Pedagoog Peter Cuyvers vindt dat je kinderen van 4 en 6 nog geen vijf minuten alleen thuis kunt laten (Trouw, 21 november). Hij maakt het wel erg bont. Waarschijnlijk worden zijn eigen kinderen zo strak gehouden dat ze wel uit het tuimelraam móeten hangen als hij van huis is. De rampscenario's die Cuyvers zo uit zijn mouw schudt, hebben de waarschijnlijkheid dat het niet zal gebeuren. Eerder zijn ze een blijk van een angstige ouder. Of een ouder deze kinderen op jonge leeftijd even alleen kan achterlaten - in andere culturen erg gebruikelijk - is iets complexer dan Cuyver stelt. Het zou jammer zijn als kinderen nog minder mogen.

Maurits van der Heijde, psycholoog Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden