Brieven

Zorgen over burgerschap
Op welke punten scoren kinderen van veertien nu precies ondermaats in het internationale onderzoek over burgerschap (Trouw, 21 juni)? Nederlandse kinderen weten te weinig over democratie en over de vaardigheden die bij burgerschap horen, meldt de krant. Ik kan echter alleen iets vinden over xenofobie. Wanneer is dit onderzoek afgenomen? Twintig procent van de volwassenen loopt Wilders achterna - dat zal ook bij hun kinderen terechtkomen. De Groningse onderzoeker Maslowski denkt dat kinderen mogelijk 'een inhaalslag' in de hogere klassen maken. Natuurlijk, dan pas krijgen ze maatschappijleer. Het is niet verstandig dat vak naar een lager leerjaar te verplaatsen. Op onze school wordt het in de vijfde klassen gegeven, omdat er dan diepgang aan kan worden gegeven. Het is een groot succes. Wat wel zorgen baart is dat het vak nauwelijks door bevoegde leraren wordt gegeven. Dáár valt een inhaalslag te maken.

Huub Philippens Amstelveen

Beledigen: stop ermee
Met veel plezier las ik de Arondeúslezing van journalist Step Vaessen (Podium, 21 juni), waarin zij de vrijheid van meningsuiting in Nederland onder de loep neemt. Ze benadrukt de negatieve toon van groepen mensen die denken hun mening overal rond te mogen bazuinen en de aandacht die dit in de media krijgt. Dit versterkt de negatieve ondertoon van al die blazers. Ik ben blij met Vaessens waarschuwing tegen beledigingen, kuddegedrag en napraters en hoop dat de journalistiek al dat geschreeuw niet meer klakkeloos overneemt.

Elke Harleman Rosmalen

Hebzucht valt wel mee
Mag ik Huub Oosterhuis wat opvrolijken? Om te beginnen ten principale: God kan niet door hebzucht vervangen worden. Daar is hij als eeuwige bezorger van een recht leven te onaantastbaar voor. Maar in de seculiere praktijk gebeurt het ook niet zo hevig als Oosterhuis schrijft. Ik kom zoveel mensen tegen, ook jongeren, die tevreden zijn met wat ze hebben en echt niet uit zijn op almaar meer, met veel oog voor en afkeer van de negatieve uitschieters, die er inderdaad zijn. En dan: verwart Oosterhuis hebzucht niet iets te snel met zorgen dat je het goed hebt? Wij boffen maar in het Westen waar onze voorouders met de nodige pijn een mooie mengeling van voorspoed en vrijheid hebben uitgevonden. Ik denk zelfs wel eens: eigenlijk op basis van Jezus' prediking. Hoe dan ook - de volken die het slechter hebben (wat je nu eenmaal pas merkt als er volken zijn die het beter hebben gekregen) kunnen zich daar mooi aan ophalen. En daar zijn ze ook mee bezig, al hebben sommigen daarbij de invloed van hun eigen oude goden tegen. Kortom: de tegenstellingen tussen God en Hebzucht lopen anders, met meer hoop, dan Oosterhuis mij biedt.

Wim Geradts Utrecht

GGZ bij de huisarts
Ik vraag me af of hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen, die zijn twijfels uit over het GGZ-akkoord (Trouw, 19 juni), wel weet wat er binnen de huisartsenpraktijk door de praktijkondersteuner GGZ wordt gedaan. Deze nieuwe functie staat voor kwaliteitsverbetering voor de zorg van GGZ-patiënten dicht bij huis. Veel problemen kunnen in de huisartsenpraktijk worden aangepakt en daar hoeft geen specialist aan te pas te komen. Wel is het fijn als er een goede samenwerking is met ondere anderen de eerstelijnspsycholoog, zodat zorgprogramma's gestroomlijnd kunnen worden en zoveel mogelijk behandeling in de eerste lijn plaatsvindt. Dat kan pas als er opgehouden wordt met onderlinge diskwalificatie!

Esther Kersbergen Amersfoort

Voorschot op pensioen
Minister Kamp doet heel luchtig over de problemen die ontstaan voor mensen die nu prepensioen hebben en in 2013 één maand, of in 2014 twee maanden zonder inkomen zitten. 'Iedereen heeft toch wel wat geld achter de hand', is zijn redenering. Zou hij beseffen dat het hier gaat om duizenden euro's? Veel gedupeerden zijn niet zo kapitaalkrachtig dat zij deze klap kunnen opvangen. De 'oplossing' van de pensioenfondsen is onacceptabel. Het is mogelijk een voorschot te krijgen op het pensioen, wat wel betekent dat men tot aan zijn dood gekort wordt op zijn uitkering. Het lijkt me duidelijk dat er een fatsoenlijke regeling voor deze gevallen getroffen dient te worden.

Wim Theijs Hoogvliet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden