Brieven

Groene catechismus (1)
De stelling van hoofdredacteur Willem Schoonen dat chef Letter&Geest Lodewijk Dros en Trouw-redacteur Wilfred van de Poll 'hun bedenkingen' hebben tegen visionairs op het gebied van duurzaamheid, lijkt mij een understatement. Deze twee theologen hebben voor hun 'kleine catechismus van het groene geloof' (12 januari) een selectieve graai gedaan in een grabbelton aan bronnen (hun 'heilige plicht') met als resultaat een eenzijdige stapeling van polariserende stellingnames. Dat moet een lastige klus geweest zijn. Jammer dat het weinig meer oplevert dan een pamflet dat het duurzaamheidsdebat geen stap verder helpt. Wellicht interessante observaties verdienen een professionelere vorm dan deze. Een nuancerend vervolgartikel van de hoofdredacteur helpt dan niet meer.

Tineke Pronk Haarlem

Groene catechismus (2)

Bah, een groene catechismus! Duurzaamheid als religie, daar wil ik niet bij horen! Ik heb meteen mijn warme trui uitgedaan en de thermostaat op 22 graden gezet. En vanavond eet ik lekker weer eens vlees.

Marijke Barhorst Rotterdam

Kijken, niet kopen
De strekking van het interview 'Kijken, kijken, niet kopen' (Trouw, 10 januari) is kennelijk niet overgekomen bij een aantal lezers. Ons oorspronkelijke commentaar was een reactie op het artikel in Trouw van 4 januari dat senioren het liefst oud worden in hun vertrouwde omgeving. Daarmee de doorstroming belettend en de zorg onnodig duurder makend. Onze brief werd niet geplaatst, maar 'vervangen' door een interview. Nu komen wij bij een aantal lezers over als hebzuchtige, wereldvreemde oudjes. Zoals wij in het interview reeds opmerkten en later (tevergeefs) corrigeerden, is de verwijzing naar rendement volkomen uit de lucht gegrepen, daar ook de prijs van appartementen navenant gestegen is. Als de briefschrijvers onze persoonlijke situatie hadden gekend, zouden ze wellicht anders hebben gereageerd.

Klaas Bouma Uithoorn

Voedsel weggooien
De cartoon van Tom over het weggooien van voedsel (Podium, 12 januari) bezorgde mij kippevel. Met enkele pennestreken heeft hij geïllustreerd wat al jaren mijn grote frustratie is. Ik heb de tekening netjes uitgeknipt, en hij hangt nu mooi ingelijst in de keuken boven de afvalbak. Eigenlijk zou hij boven élke afvalbak in Nederland moeten hangen. Chapeau voor Tom.

Jean Leunissen Brunssum

Betalen voor ouders (1)
Weet staatssecretaris Van Rijn van VWS dat zijn voorgestelde systeem om kinderen te laten bijdragen aan de verzorging van hun ouder al voor de Tweede Wereldoorlog bestond? Kinderen werd verplicht een bijdrage te geven aan de toen bestaande sociale diensten. Vanzelfsprekend leidt dit tot grote onrust in een familie, nog afgezien van de vernederende werking voor je bejaarde vader of moeder. De staatssecretaris heeft een zeer verwerpelijke gedachte geuit.

Dick Houwaart Enschede

Betalen voor ouders (2)
De kinderen moeten gaan bijspringen, hetzij praktisch, hetzij financieel en het liefst beide, zeggen Kamerleden Mona Keijzer (CDA) en Otwin van Dijk (PvdA) in Trouw (11 januari). Nergens lees ik dat zij enige notie hebben van het feit dat er heel veel oudere alleenstaanden zonder kinderen zijn, onder wie ikzelf. Hoe stellen de Kamerleden zich voor dat ik aan mijn zorg kom als ik oud en/of gebrekkig ben? Wie behartigt mijn belangen als ik het niet meer kan? Dat de politiek mijn situatie en die van veel anderen volkomen negeert, is voor mij een permanente ergernis.

Tineke van der Wel De Lier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden