brieven

Podium voor grofheden
In het artikel 'Zelfs voor de doden is geen respect op internet' (Opinie, 15 augustus) lees ik weer eens hoe diep (een deel van) het Nederlandse volk kan zakken. Het is goed om dit soort uitwassen aan de kaak te stellen, maar dit soort grofheden verdienen geen podium. Signaleer het en keur het af maar laat de voorbeelden alsjeblieft achterwege.

M. de Vos Bilthoven

Koopkracht
De economische crisis wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders te weinig kopen, schrijft Trouw. Van deze krant zou je een genuanceerder geluid verwachten. Meer consumptie en de daarmee samengaande uitputting van de aarde zou geen heilig doel moeten zijn. Zoals 'Loesje' koopkracht herdefinieerde spreekt me meer aan: koopkracht is de kracht om dingen niet te kopen die je niet echt nodig hebt.

Rob van Hest Amsterdam

M'n kringloopkast op de foto
Net terug van vakantie las ik het artikel over eerstejaars studenten (Trouw, 12 augustus). Mijn aandacht werd getrokken door de foto van de kamer van Brechtje Boerboom, vooral door de kast. Wat schetst mijn verbazing: het is de kast die ik zelf ooit gemaakt heb (midden jaren tachtig van de vorige eeuw) toen ik als promovendus aan de Universiteit Utrecht studeerde. Het is voor Brechtje misschien leuk te weten dat de kast geheel zonder elektrisch gereedschap gemaakt is, inclusief de sponningen voor de deurtjes. Een deel van het hout van de kast vond ik langs de kant van de straat. Na vele jaren trouwe dienst heb ik de kast enige tijd gelden naar de kringloop gebracht en hoop dat jij er nog vele jaren plezier van hebt.

Cas Maessen IJsselstein

Nederlandse moerassen
Volgens schrijfster Renate Dorrestein (Zomertijd, 10 augustus) vormt het Nederlandse landschap 'het probleem van de Nederlandse roman'. Zo wil Dorrestein ons doen geloven dat we hier geen zeearmen en moerassen hebben zoals in Schotland. Idem met rotsen, waarvoor je dan in Whitby moet zijn. Is het 'probleem' niet eerder dat Dorrestein niet weet waarover ze het heeft? Wij hebben de Oosterschelde, het Haringvliet, de Biesbosch, de Weerribben en nog veel meer plekken die echt niet onderdoen voor buitenlandse equivalenten.

Marco Daane Pijnacker

Willem Aantjes
De katholieke gemeenschap in Nederland mag de oud-fractievoorzitter van de ARP en het CDA, Willem Aantjes dankbaar zijn voor zijn herinnering aan bisschop Bluyssen. (Opinie, 14 augustus). Uit onverwachte hoek een eerbetoon aan de hervormingsgezinde bisschop van Den Bosch die in roerige jaren op pastorale wijze leiding aan zijn kerk wist te geven. Willem Aantjes, een christen-democraat pur sang. In Nederland zijn dit soort democraten niet meer zichtbaar. Helaas!

Frans Wielens Emmen

Brede auto's
Provinciale wegen zijn veelal te smal (Trouw, 14 augustus). Bredere wegen zouden een oplossing zijn. Klopt dat wel? De laatste veertig jaar zijn we steeds bredere auto's gaan gebruiken. Een breedte van minder dan twee meter lijkt nu uitzondering. Voor de fietser is er nauwelijks nog ruimte overgebleven. Bredere wegen voor de auto? Nee, moedig de mensen aan om smallere auto's te gebruiken. Breder? Dan meer wegenbelasting. Dat geeft ruimte aan fietsers en anderen.

Hendrik Venema Hattem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden