brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Selectieve paus

In zijn column 'Selectieve paus' (de Verdieping, 7 april) verwijt Ephimenco de paus dat hij wel bij christenen een schuldgevoel wil oproepen over hun aanpak van de migrantencrisis, maar niet moslims de les wil lezen over de aanslagen op christenen en het Westen. Ephimenco vindt dat selectief. Ik begrijp deze opvatting niet. Immers, de paus is het hoofd van de rooms-katholieke kerk en heeft zich derhalve te richten tot zijn kerkleden. Hun kan en moet hij de naleving van hun christelijke waarden en plichten voorhouden. Leden van een ander geloof de les lezen is juist niet zijn taak en verantwoordelijkheid en zou hem door deze leden ook niet in dank worden afgenomen. Sterker, daarmee zou hij de levens van de bedreigde en vervolgde christenen in de moslimwereld alleen maar verder in gevaar brengen. Vandaar zijn voorzichtige omgang met deze precaire kwesties.

Paul Zwolsman Den Haag

undefined

Cruijff en Schelvis

J. van den Akker (Opinie, 7 april) herkent Trouw weer in het artikel van Wim Boevink over Jules Schelvis. Ingetogen. Dit in tegenstelling tot het teveel aan eerbetoon aan Johan Cruijff.

Het eerbetoon aan Johan Cruijff is echter van een totaal andere orde dan dat aan Jules Schelvis omdat de inhoud van het eerbetoon nogal verschilt: de ene inhoud gaat over voetballen en de andere over dood en leven. Ik herken Trouw in beide verslagen. Trouw is voor mij een veelkleurig blad.

Jan van Drie Oss

undefined

Abortus en stemmen

In haar column stelt Kirsten van den Hul dat vrouwen het recht ontzeggen te kiezen voor abortus net zo erg is als vrouwen het recht ontzeggen om auto te rijden of te stemmen. Onthutsend dat zij de beslissing over een mensenleven op één lijn stelt met autorijden of stemmen. Waar is het respect voor het leven? Waar eindigt deze glijdende schaal? Ik vind dit zeer zorgelijk.

Anna Schuurman Rijswijk

undefined

Panama Papers

Vóór 2008 had de rijkste 1 procent van onze bevolking, een vijfde van het private vermogen. Nu kan dat op een kwart worden gesteld. En dan te weten dat de Belastingdienst zich bij het aanpakken van fiscale constructies, evenals de Europese Commissie, vooral richt op grote multinationals. Terwijl zelfs in het Nederlandse kleinbedrijf het gebruik van offshore-vennootschappen, stichtingen en trusts, wijdverbreid is. Zou het niet zaak zijn dat onze PvdA-minister van financiën zich meer bezig gaat houden met zijn primaire verantwoordelijkheid voor de hoofdlijnen, zoals: zorgen voor een voldoende bemande belastingdienst die zichzelf terugverdient; het opzetten van een structuur die tot een gezond belastingklimaat leidt; het terugdringen van fiscale constructies als brievenbus-firma's. Dat zou ook van betekenis zijn voor de EU.

Han Leroi Haarlem

undefined

Als met Chili

Laat die handelsovereenkomst in tact en schrap de dwingende, betuttelende eisen van Brussel. Er wordt immers geen EU--lidmaatschap beoogd? Laat Oekraïne dan een vrij land zijn dat eigen keuzes maakt. Een handelsverdrag als met Chili is voldoende.

E.A. Anema Lunteren

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden