Brieven

Scherpe observatie
Met grote bewondering zie ik steeds weer hoe tekenaars als Tom Janssen (Trouw, 30 november) in één tekening perfect to the point komen. In één oogopslag zie je hoe de tekenaar aankijkt tegen de realiteit. De ontkenners van het misbruik worden met de neus op de feiten gedrukt. Jammer dat briefschrijvers zich hieraan storen. Humor heeft altijd iets van waarheid in zich. Scherpe observaties horen bij een krant.

Cor Hofstra Drachten

Gulle lach
Toverde de cartoon van Tom Janssen, met Simonis voorzien van een fallus als neus, een brede grijns op mijn gezicht, na het lezen, vanmorgen, van de kritiek in de brievenrubriek heb ik de tekening opnieuw bekeken. Wéér vertrok mijn gelaat in een gulle lach. Geweldig toch, dat deze cartoons gepubliceerd kunnen worden. En een dik compliment aan de redactie die niet schroomt vele facetten van onze samenleving onder de aandacht te brengen.

Bert van Maaren Weert

Beneden peil
Ook ik heb me geërgerd aan de spotprent over kardinaal Simonis. Ik vond hem voor Trouw beneden peil. Als praktiserend katholiek heeft het misbruik in de rk kerk mij tot in mijn ziel geraakt. De spotprent was als zout in de wonde.

Co van Schaik Rotterdam

Antipapisme
De 'kardinaal Simonis spotprent' zegt in de eerste plaats toch iets over de mentaliteit en de stijl van zowel de tekenaar alsook van de redactie van Podium. De schrijver van deze brief - katholiek en abonnee' - proeft er vooral een forse dosis antipapisme in en dat is niet erg bevorderlijk voor de krantenbinding van de lezers 'uit mijn hoek'.

A.M.Stadhouders Nijmegen

130 kilometer
Wat bezielt de minister om in deze tijd van bezuiniging te komen tot een besluit om de snelheidslimiet te verhogen? Ons past in deze tijd mijns inziens slechts één ding: zelfbeheersing. Dat beperkt het aantal verkeersslachtoffers, is goed voor het milieu en bespaart miljoenen.

Rein Rus Oegstgeest

Niet grijs in de oorlog
Elma Drayer sloeg de spijker op z'n kop in haar column van 1 december. De mensen die, ondanks de bedreiging van de bezettende macht verzet boden, stonden lijnrecht tegenover degenen, die zich liever koest hielden of zelfs collaboreerden. Het ging de eersten om een principiële strijd tegen het nationaal-socialisme, tegen de Jodenvervolging en al het onrecht waaraan de bezetter zich schuldig maakte. Gelukkig waren er mensen die, toen het er op aankwam, ruggegraat toonden terwijl een groot deel van het volk alleen maar toekeek.

Albert Timmer Veenendaal

Strategische meesterzet
Minister Van Bijsterveldt vraagt aandacht voor de nauwe betrokkenheid die er hoort te zijn tussen ouders en de school. Haar oproep is gedaan op de dag van de behandeling van de onderwijsbegroting. Een strategische meesterzet! De ontstane commotie leidt zo totaal de aandacht af van de echte zorgen in het onderwijs, namelijk een ontoereikende bekostiging van het primair onderwijs en de bezuinigingen rond passend onderwijs. Daarover dient de discussie te gaan.

Piet Vreugdenhil Westland

Ontoerekeningsvatbaar
Ephimenco meent (Trouw, 1 december) dat de psychiaters van massamoordenaar Breivik deze man ontoerekeningsvatbaar hebben verklaard. Dat is onjuist. Het is aan de rechter om dat al dan niet te doen. Ze hebben wel een diagnose gesteld: paranoïde schizofrenie. Dat is helemaal geen laf oordeel om discussies over Breiviks ideeën te dwarsbomen. Ephimenco wil niet inzien dat iemand die tot zorgvuldige planning in staat is, zwaar gestoord kan zijn.

Jan Wedeven Groningen

Hersenspoeling
Eildert Mulder schrijft in zijn analyse over de psychische diagnose van Breivik (Trouw, 1 december) dat hersenspoeling eerder het kernwoord is dan schizofrenie. Hersenspoelen is een onduidelijk en onwetenschappelijk begrip. Breiviks gedachten sluiten aan bij breder gedragen opvattingen en zijn op dat punt dus niet per se inhoudelijk gestoord. Maar zijn ziekte veroorzaakte een monomane focus en nam de drempel weg om tot zijn daad te komen.

Niels Baudewijn Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden