brieven

Red het statiegeld

Afgelopen weekend bezocht ik Hamburg. De stad is bijna vrij van plastic- en blikafval. Zelfs de Reeperbahn, ook een verzamelplek van verslaafden, is redelijk schoon. Ze hangen rond bij de Penniemarkt aldaar, zonder de stad te bevuilen met afval. Op al dit verpakkingsmateriaal wordt statiegeld geheven. Mogelijk kunnen we hiermee ook de plastic-soep en -bergen in de oceanen reduceren. Laat het in de soep lopen van de afspraken met de verpakkingsindustrie (Trouw, 14 april) uitlopen op het juist uitbreiden van het statiegeld. Vraag statiegeld op blikjes en flesjes. Zijn zij het niet, die onze steden en stranden het meest zichtbaar verontreinigen?

Remi Verhagen Venlo

undefined

Averechts effect

Ik scheid zoveel mogelijk plastic afval en breng het naar de 'plastic hero'-afvalbakken. Daardoor scoort de verpakkingsindustrie hoger in het percentage recycling. Daardoor wordt straks het statiegeld op plastic flessen afgeschaft. En dat is nou net het tegenovergestelde van wat ik wil.

Mariet Sonneveld Haarlem

undefined

The Passion 4

'The Passion' is een gedurfd concept waar ik als christen wel achter kan staan (Opinie, 14 april). Heel jammer dat de makers totnutoe zijn blijven steken in het avonturenverhaal van Jezus. Zij missen de kans om minder spectaculaire momenten te visualiseren. Bijvoorbeeld Jezus' verbindende rol tussen God en mensen of zijn bedoeling om ons leven weer 'heel' te maken. De voorzitter van de EO zei in 2012 nog dat 'The Passion' geen routine mag worden. Het lijkt er echter op dat 'The Passion' nu behandeld wordt als succesformule, waarin vooral niets meer veranderd mag worden. Maar als het ook evangelieverkondiging is, moet de EO dan niet ook deze uitdaging aangaan?

Bernard Bussemaker Amersfoort

undefined

Privacygevoelige informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat orde op zaken stellen om de veiligheid van privacygevoelige informatie te waarborgen (Trouw, 11 april). Ik merk op dat in de medische- en paramedische wereld het burgerservicenummer op alle correspondentie wordt vermeld. Is dat dan geen privacygevoelige informatie? Dat is de NZa zeker ook ontgaan.

C. van Etten Venray

undefined

Uitlegkundige armoede

Mooi hoor, die serie over predikanten op zoek naar werk (Religie & Filosofie, 12 april). Ze hebben alle drie hun baan gevonden. Maar ik houd mijn hart vast als ik hen hoor praten over het 'zondvloedverhaal' in termen van een 'historische gebeurtenis'. Wat een armoede als je alleen zó met dat indrukwekkende verhaal omgaat. Yehuda Ashkenazy is helaas niet meer onder ons, maar het is te hopen dat de theologische opleidingen nog eens de moed vatten om bij de rabbijnen te rade te gaan rond de uitleg van deze 'hoofd-stuk-verhalen' (Willem Barnard) uit het boek van het Begin.

Henk Vis Winterswijk

undefined

Kritiekloos

In de rubriek 'Mijn boekenkast' (Letter & Geest, 12 april) geeft de redactie PVV-Kamerlid Fleur Agema alle ruimte om zich te presenteren als een vriendelijke, onschuldige dame met stralende lach die ons vertelt dat zij vroeger met plezier Couperus las. Voor zover ik weet nam zij geen afstand van de recente uitspraken van haar fractieleider. Waarom haar niet daarover bevraagd?

Jan 't Mannetje Onderdendam

undefined

Houd het bij Sparta

De opmerking van Hugo Borst 'De wereld redden lukte zelfs Jezus niet' (Tijd, 12 april) komt slecht over, vooral met Pasen. Jezus heeft juist door zijn opstanding ons de zekerheid gegeven op een eeuwig leven. Laten we daar dan ook uit leren en laat de mensen weten dat er echte hoop is. Laat Hugo het bij Sparta houden.

Jan de Vries Zwolle

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden