brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Waarheidsvinding

In het heldere commentaar over de commissie-Oosting (11 december) en het bedenkelijke gedrag van de VVD-top mis ik één aspect: het bedenkelijke gedrag van VVD-Kamerleden. Als volksvertegenwoordigers deden ze kennelijk niet aan waarheidsvinding maar waren ze vooral bezig met de verdediging van 'hun' minister. Als dan, door gebrek aan sensitiviteit en strategisch vernuft, die aanpak ook nog mislukt, worden ze wel minister en staatssecretaris op het ministerie van veiligheid en justitie. Op die posten vereisen waarheidsvinding, maatschappelijke sensitiviteit en strategisch inzicht juist topkwaliteiten! Is onze veiligheid wel in goede handen?

Harry Slegh Utrecht

undefined

Schandalig!

Trouw meldt onder de kop: 'Schultz houdt de vaart erin: negentien trajecten naar 130' (6 december): 'Gaat de snelheid omhoog van 100 naar 130, dan neemt de uitstoot met 46 procent toe. Op weggedeelten waar de snelheid van 120 naar 130 gaat, is die stijging 27 procent.' Waarom gaan we niet protesteren tegen die negentien snelwegtrajecten die naar 130 km per uur gaan? Ik weiger 130 te rijden vanwege de uitstoot. Kreeg ik laatst op m'n kop, omdat ik daarmee 'Gevaarlijk bezig was in het verkeer'! Ben ik nou gek?

Willy Luiks Velp

undefined

Jampot

In de jaren zeventig was ik een van de eersten om zo'n jampot-achtige nieuwe spaarlamp te kopen voor 35 gulden. Erg duur, maar het was voor het goede doel. Nadelen: paste in bijna geen armatuur en liet in de kortste keren een bromgeluid horen, ging stinken en achteruit in vermogen. Veel geld en illusies minder zou ik het nu wel willen wagen met led-verlichting, maar helaas. Ook nu wéér niet passend in veel armaturen en zo'n dure, milieuvervuilende lamp op zicht meekrijgen, is er niet bij. Ik zou zeggen: eerst maar eens dóórontwikkelen. Het geringe enthousiasme voor deze lampen is begrijpelijk.

Dorothea F.J. Sol - Thoolen Den Haag

undefined

PVV

Met verwondering las ik een aantal lezersreacties op de PVV (Opinie, 10 december) die het samen koken en eten met asielzoekers in Nijmegen voorkwam. PVV-vertegenwoordigers moeten worden uitgesloten van het avondmaal, ze worden afgeschilderd als demonen. Ik schrik van de intolerantie en de arrogantie van mensen die zich christenen noemen. Het lijkt wel een gereformeerde vorm van de inquisitie. Kennelijk is men zo zelfingenomen dat men niet in staat is een volwaardige en inhoudelijke discussie met de PVV aan te gaan over belangrijke en controversiële maatschappelijke thema's.

Ik vind het wel humoristisch om te zien hoe linkse dwaallichten, orthodoxe islamieten en christelijke fatsoenrakkers met hun taboes en gedram indirect de PVV tot belangrijkste politieke stroming van dit land hebben gemaakt. Een knappe prestatie. Ik ben zelf politiek ongebonden, maar moet er niet aan denken bij zulke calvinisten aan tafel aan te schuiven. Kennelijk hebben zij nooit het Thomas Evangelie of dat van Maria Magdalena gelezen, noch lijken zij geïnteresseerd in de spirituele en esoterische bronnen van onze religie. Zo'n avondmaal met hypocrieten moet oersaai, ongeïnspireerd en bar ongezellig zijn.

Hans Casteleijn Nootdorp (ZH)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden