Brieven

Nieuw liedboek
Leuk, zo'n nieuw liedboek, vooral voor de jeugd. Maar wanneer ik in Trouw lees dat alle 150 psalmen er weer in komen (Religie & Filosofie, 20 april) dan zijn we in ieder geval weer lekker archaïsch bezig.

Moet je je kinderen echt nog gaan uitleggen dat 'een moede hinde naar het klare water smacht?' De kop van het artikel doet vermoeden dat er qua muziek dan nog wel iets voor de jeugd te vinden is, namelijk popmuziek.

Maar helaas boort de heer Holwerda, secretaris van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied, alle hoop meteen al weer de grond in. "Organisten en cantorijen mogen een week voor het verschijnen al oefenen met het liedboek", zegt hij. Ik zie ze al aan de popmuziek beginnen.

Als we de jeugd willen aanspreken, moeten we niet met teksten van meer dan 40 jaar terug aankomen. Ach, laat dat liedboek maar, er zijn genoeg mooie en aansprekende liederen. En maakt het uit dat die niet in het nieuwe liedboek staan? Welnee.

J.P. van der Meer Alphen aan den Rijn

Gas loopt niet weg
De winning van schaliegas kan gerust nog tien of zelfs honderd jaar wachten. Mensen als Rob de Wijk (Podium, 19 april) gedragen zich als kleuters die een pot spekjes zien en deze het liefst direct leegeten, ongeacht de consequentie dat ze er wel eens heel beroerd van kunnen worden.

Het gas laten zitten heeft, zeker ook zakelijk gezien, vele voordelen. De prijs van gas zal op korte termijn, mede door de schaliegaswinning van de VS, sterk dalen.

Dus waarom niet wachten tot gas schaars wordt en de prijs beter is? Kunnen we tot die tijd of in Rusland kopen of bij de VS en dat geeft Europa toch een prima onderhandelingspositie?

Ook de efficiency en de beheersing van mogelijke schadelijke effecten die optreden bij de winning door nieuwere technieken, is in de toekomst beter. En het mooiste: is het voor onze volgende generatie ook niet prettig als zij nog energiebronnen hebben? Beste Rob, dat gas loopt echt niet weg.

Michiel de Groote Hoogeveen

CDA zonder C
Een viertal afdelingen in het zuiden van het land vindt de 'C' in het CDA niet langer noodzakelijk.

In ieder geval moet de partij het 'Bijbelse' minder benadrukken (de Verdieping, 19 april). Zelf hoor ik politici van het CDA zelden of nooit verwijzen naar het evangelie.

Wat is nog de meerwaarde van het CDA indien het christelijk uitgangspunt weg zou vallen?

En wat nog zou het onderscheid zijn met bijvoorbeeld D66, PvdA, of VVD? Juist in deze tijd heeft een partij met het evangelie als basis goud in handen.

Een CDA zonder 'C' verdient het om ten onder te gaan.

M. Busschers Haaksbergen

Koningslied
Over smaak valt niet te twisten, laat ik dat voorop stellen. Maar een aantal punten van kritiek op het vrijdag gelanceerde maar inmiddels door de maker weer teruggetrokken Koningslied onderschrijf ik wel.

Taalkundig zat het slecht in elkaar, doorspekt met anglicismen. Daarmee zing je de koning van Engeland toe, niet die van Nederland.

Daarnaast was het mij volstrekt onduidelijk waar het lied over ging. Het zat vol met clichés, maar wie de 'jij' en de 'ik' waren, ontging mij. Bovendien was het slecht te verstaan. En ten slotte begreep ik dat wij allemaal moesten meezingen. Daarvoor is de tekst te lang en de melodie te moeilijk.

Ik lees zeer verongelijkte reacties van componist John Ewbank en consorten. Was er in die stoet van deelnemende artiesten nu echt niemand die gezegd heeft: "John, zou je dit nou wel doen?" Of was dit een geval van 'over u en zonder u'?

Jaap Visser Bilthoven

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden