brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Noem die kerel bij z'n naam

Bij het lezen van het artikel over Francien Regelink (Verdieping 19 september) viel mij op dat de verspreider van haar pikante foto nauwelijks genoemd wordt. Hij wordt summier aangeduid als haar 'crush', maar dat is het. Zij zendt die foto uit vertrouwen, en hij verspreidt hem. Begrijpelijk dat zij zich schaamde maar die kerel had óók bij naam genoemd mogen worden, dan wel beter in het verhaal opgenomen waardoor zijn onbeschoftheid veel meer tot uitdrukking was gekomen. Dergelijk gedrag mogen we niet normaal gaan vinden.

Hans Tolhuis Bavel

undefined

Kille ontvangst Ter Apel

Het artikel over de 'ontvangst' van vluchtelingen in Ter Apel (Verdieping, 19 september) heeft mij geschokt. Vluchtelingen moeten zonder hulp van behoorlijke bewegwijzering hun weg zoeken naar een in the middle of nowhere gelegen 'kamp'. Ook bij dat wat - gezien de kilometerslange hekken - wellicht het kamp is, is het een raadsel hoe je er binnenkomt. Als dat eenmaal ontdekt is, word je als een soort gevangene behandeld, zonder enig blijk van menselijk begrip voor wat de reizigers allemaal hebben meegemaakt. Ziedaar het begin van wat de regering noemt ons 'streng maar rechtvaardig asielbeleid'. En nu maar hopen dat de nieuwe ontvangstcentra humaner zullen zijn.

J.M. de Leeuw Hoogerheide

undefined

Wat doet Wilders daar nog?

Tijdens de algemene beschouwingen van de Miljoenennota betitelde Wilders de volksvertegenwoordiging als een 'nepparlement', met andere woorden: het is een politieke instelling die geen enkele waarde heeft. De PVV-leider gaat prat op zijn eerlijkheid en openheid. Als hij de Tweede Kamer zo kwalificeert, waarom maakt hij er dan nog deel van uit?

Per Schuitemaker Hoorn

undefined

Valse concurrentie

De oproep van Sieneke de Rooij (Opinie 19 september) om ervaren werknemers een kans te geven op de arbeidsmarkt zal voor veel werkloze 50-plussers zoals ik herkenbaar zijn. Aan de gevolgen die De Rooij opsomt, wil ik nog concurrentievervalsing toevoegen: voorheen betaald werk wordt nu door vrijwilligers verricht. Op termijn leidt dit tot stagnerende consumptieve bestedingen. Verder zal het de kwaliteit en continuïteit niet ten goede komen. De achterstand van vijftigplussers en andere werkzoekenden neemt ook toe als werkgeversvoorzitter Hans de Boer (VNO-NCW) zijn zin krijgt. Hij wil met het kabinet in gesprek om vluchtelingen zo snel mogelijk aan werk te helpen. Diverse lagere overheden spelen ook met de gedachte voor banenplannen voor asielzoekers.

J.P.W. de Vries Amsterdam

undefined

Arme dromedarissen

De column van Ephimenco kon ik afgelopen weekend niet lezen zonder de krant zo te vouwen dat de rubriek 'Naast het nieuws' zich niet voortdurend opdringt. Wat een vreselijke foto van dromedarissen op de markt in de buurt van Cairo. De dieren zijn daar verzameld om verhandeld te worden en vervolgens een feest mogelijk te maken dat gepaard gaat met veel pijn, angst en bloedvergieten. De touwen hangen op de foto voor het grootste deel nog slap, met uitzondering bij de arme dieren die nu al hardhandig met een lange stok bewerkt worden. Bah, niet langer naar kijken en al helemaal niet denken aan wat deze dromedarissen en miljoenen andere dieren verderop in de week nog aan wreedheden en gruwelen te wachten staat.

Peter Riksma Zandpol

undefined

Pastoor op de eretribune

Kardinaal Eijk vindt dat wie gescheiden is, toelating tot de communie moet worden geweigerd (Verdieping, 18 september). In de jaren tachtig bezocht ik frequent een zeer gelovige oude dame in het verpleeghuis. Omdat haar man haar en de kinderen mishandelde was ze lang geleden gescheiden. Haar nieuwe vriend redde haar en haar kinderen van de ondergang. Ondanks haar noodgedwongen 'concubinaat' heeft haar milde parochiepastoor haar nimmer de communie geweigerd en tot aan haar dood kwam hij haar elke eerste vrijdag van de maand 'ons Heer' (zoals ze dat noemde) plechtig toedienen. Als er een hemel is dan zit deze pastoor daar vast en zeker op de eretribune.

M.Hafkenscheid-van Stiphout Groningen

undefined

Assad is het probleem

'Samen met Assad' lees ik boven een ingezonden stukje in Trouw (Opinie, 18 september). Sinds een week vangen we met het samenwerkingsverband van kerken de vluchtelingen op die op het station van Emmen aankomen, op weg naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Er waren vluchtelingen die filmpjes lieten zien op hun telefoons: van bombardementen met vatbommen. Mensen vertelden van familie die stierf in de huizen. De verantwoordelijke persoon? Juist: Assad. Laat duidelijk zijn: IS moet natuurlijk bestreden worden. Maar zolang Assad door kan gaan met het bombarderen van zijn eigen bevolking geloof ik er niets van dat het probleem opgelost wordt.

Bert Broers Klazienaveen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden