brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Op alle punten gelijk
Zelden lees je zo'n relatief kort interview met iemand waarbij de geïnterviewde zo ontzettend goed de spijker op de kop slaat als Trouw had met PvdA-wethouder Cor van Schaik uit Terneuzen (3 april). "Het merk PvdA wordt niet gepruimd'', zei Van Schaik. Maar vooral had hij harde kritiek op de uitruil van de PvdA met de VVD, waarbij 500 miljoen euro naar midden- en hogere inkomens gaat. "Dat is de helft van het bedrag dat er wordt gekort op arbeidsgehandicapten en chronisch zieken", aldus Van Schaik. Die man heeft - maar wie ben ik - op alle punten gelijk. De PvdA kan alle rapporten over hun verlies weggooien en simpelweg dit interview als leidraad gebruiken.

Johan Lienos Amsterdam

Blij met resultaat
Wat een schitterend verslag onder de kop 'Praten of procederen' (religie&filosofie, 3 april). Ik ben onder de indruk van de weg die gezagsdragers in de kerk en slachtoffer(s) van misbruik gaan om elkaar te verstaan. Blij om te zien dat men elkaar positief kan raken en vinden. Ik ben als katholiek intens blij met zo'n resultaat. Zelf heb ik op de scholen, die ik doorlopen heb bij de nonnen, de broeders en de paters en in de parochies nooit iets negatiefs meegemaakt. We hadden voor de 100 procent vertrouwen in de integriteit van de kloosterling. Naïef, weet ik nu achteraf. Misbruik gebeurt helaas. Het vereist een enorme alertheid en direct handelen van de kerkelijke leiding om de mensen die aan hun zorg zijn toevertrouwd, te beschermen. Erg dat de vrouw uit het artikel als kind in een internaat zoiets ergs heeft moeten ervaren.

W. Lases Tiel

Vernederd
Ooit nodigde ik met mijn vrouw een Antilliaanse kennis uit van middelbare leeftijd. Onze moeders hadden elkaar gekend en we vonden het leuk om herinneringen op te halen. We maakten een fietstocht door en rond ons welvarende Brabantse dorp. Toen we thuis afstapten zei ze: "Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar ik voel me hier ontzettend vernederd. Er was niemand onderweg die groette of teruggroette." Dit is al weer een paar jaar geleden, maar ik voel nog steeds plaatsvervangende schaamte. En dan te bedenken dat personen met een Marokkaanse achtergrond nu ook nog worden nageschreeuwd. Het is de hoogste tijd dat hier aan wordt gewerkt.

Frits Schuurman Waalre

Verplichte verhuizing
Het is de bedoeling dat ouderen meer thuis blijven wonen. Nu is het thuis van iemand die vijftien of twintig jaar in een verzorgingshuis woont zijn of haar 'thuis' waar men ondertussen onder leeftijdgenoten zijn vrienden heeft gemaakt. Met andere woorden: de verplichte verhuizing (Trouw, 4 april) druist in tegen overheidsbeleid. Met wat creativiteit moet het toch mogelijk zijn, nu de AWBZ wordt afgeschaft, een financiële constructie te maken die dat thuiswonen mogelijk maakt om verplichte verhuizing te voorkomen. In ieder geval scheelt het veel geld als er geen verlies in reistijd is voor bezoek aan her en der verspreide ouderen. Verder zijn lege verzorgingshuizen ook nog eens kapitaalvernietiging. Wat nu gebeurt lijkt meer op deportatie van oude mensen.

Henk Kraaijenbrink Borne

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden