brieven

Kerstpakket

Wat heeft Ger Groot (Verdieping, 29 januari) onze gevoelens rond het kerstpakket goed verwoord. Wij vinden het een feest en we maken het ook nooit alleen open.

Dat mag nooit verloren gaan in bonnen of chipkaart, dat is armoede.

Dirk en Kunny Wieringa Winsum

Vuurwerkreferendum

In de hele discussie over inperking van het vuurwerk hoor je niemand over het feit dat de traditionele Oudejaarsavond zoveel geweld wordt aangedaan. De vuurwerkfanaten leven al dagen toe naar de 'afsteekstart'. Ze staan op springen en willen vanaf 18.00 uur afsteken en wel de héle avond.

Daarmee is onze Oudejaarsavond vol spelletjes, gezelligheid, bezinning en gezonde spanning voor het champagne-moment, verworden tot een avond vol onrust, irritatie, overlast en angst. Om 24.00 uur zwelt het geweld dusdanig aan dat een vergelijking met een conflictgebied - waar je niet doorheen durft - niet ver te zoeken is.

De aanblik 's anderendaags van tientallen uitgebrande voertuigen en overige schades is onvoorstelbaar. En wie zal dat betalen? Toch brabbelde vorig jaar onze ex-minister van 'Veiligheid' in het O.B. Bommels dat hij "geen reden zag de vuurwerkregels aan te scherpen". Ook dit jaar zullen wij the day after op het journaal weer de vernielde ledematen van het jaarlijks toenemende aantal slachtoffers gepresenteerd krijgen. Daar helpt geen lieve vuurwerkvrije zone aan. Wordt het geen tijd voor een referendum?

Hanna van Ginkel Vleuten

Aantjes

De krant staat stil bij wie dit jaar overleed (Verdieping, 30 december). De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins krijgt daarbij veertien regels, Willem Aantjes negen, waarvan zeven over 'de affaire-Aantjes'. Geen woord over het enige linkse kabinet ooit dat Aantjes mogelijk maakte.

Rolf Clason Delft

Onjuist

Ik vind dat het commentaar (Opinie, 29 december) de feiten over het torpederen van de Wet Stroom in de Eerste Kamer onjuist weergeeft. Het optreden van minister Kamp getuigt juist van een consistente houding en eenduidig beleid. Hij laat zijn oren niet hangen naar de meerderheid in de senaat, omdat die wet over het netbeheer al lang was aangenomen. Zo liet hij de mogelijkheid aan de leden van de senaat hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Uitsluitend de senaat kan zich dus de schade aanrekenen die het energieakkoord nu is aangedaan - en dan natuurlijk vooral het deel van de Eerste Kamer dat tegenstemde. In het commentaar wordt verder de politieke kleur van Kamp, VVD, nadrukkelijk genoemd, maar blijft de politieke achtergrond van de tegenstemmers buiten beschouwing. Spreekt hier de politieke voorkeur van redacteuren een woordje mee?

Co Corbijn Heerenveen

Criminelen

Het is van de zotte dat Loon op Zand vrijwilligers vraagt kinderen met een verstandelijke beperking te begeleiden op hun fietstocht langs een camping waar asielzoekers gaan wonen.

Laten die ouders het 'beveiligen' van hun kinderen zelf doen. Dan kunnen ze zelf ervaren hoe 'onveilig' een AZC is. Ik vind dit suggestief, alsof bewoners van een AZC crimineel zijn.

Albert Abee Heerjansdam

Zaaien

Trouw beschrijft de gevolgen van het milde weer voor de landbouw (29 december) en schrijft dat 'landbouwgewassen, zoals aardappelen, bieten en uien, pas in het voorjaar worden gezaaid'.

Geboren en getogen in de Noordoostpolder, leerde ik dat aardappelen worden gepoot, bieten gezaaid en uien kun je planten én zaaien.

Tjerk Dijkstra Kampen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden