brieven

Verveling
Hebben we Zwarte Piet, Rusland en Gordon gehad, zijn nu blijkbaar de kerstliedjes aan de beurt (Trouw, 26 november). Wat leven we toch in een vermoeiende tijd. Valt dit te scharen onder de verveling in de maatschappij, omdat we niets meer lijken te hebben om voor of tegen te strijden? Dit is de werkelijke geestelijke crisis waarin we leven. Veel gevaarlijker dan de financiële.

Thomas Kamphuis Den Haag

Deur klaslokaal
Leraren kunnen veel van elkaar leren (Trouw, 27 november) door de deur van hun klaslokaal open te zetten. Daar wil ik nog aan toevoegen dat het een oude schoolmeesterstruc is om de deur van de klas open te zetten bij dreigende ordeproblemen. Leerlingen voelen zich daardoor bekeken en de leraar voelt zich minder eenzaam.

Pierre Diederen, leraar natuurkunde Roermond

Alcohol
Natuurlijk is het goed om maatregelen te nemen om het zich ontwikkelende puberbrein zoveel mogelijk te beschermen tegen de verwoestende werking van alcohol (Trouw, 27 november). Leeftijdsgrens omhoog, uiteraard geen bezwaar. Maar wordt het niet eens tijd om meer aandacht te besteden aan het feit dat alcohol in potentie gewoon een harddrug is? De vraag is of veel kinderen (en volwassenen) dat wel beseffen. Ethanol is een stof met sterk verslavende eigenschappen die bij één op de tien Nederlanders tot problematisch drinkgedrag leidt en daarmee tot veel ziekte, uitval en grote maatschappelijke problemen.

Net als de antirook-hausse die de afgelopen jaren over het land trok, verdient alcohol ook meer aandacht. Net als de waarschuwing op sigarettenverpakkingen, wordt het tijd voor waarschuwingen op alle drankverpakkingen, zeker zolang deze harddrug gewoon in de supermarkt te koop is.

Erik Plat, huisarts Nijmegen

Gewoon bedankt
In zijn tv-recensie over het programma 'Joris United' (Trouw, 25 november) stelt Willem Pekelder dat dit programma gesponsord is door Vluchtelingenwerk Nederland. Het klopt dat goede doelen worden benaderd om televisieprogramma's te financieren, maar meestal worden wij bij Vluchtelingenwerk benaderd vanwege onze expertise en contacten.

In dit geval was Joris Linssen op zoek naar mensen die onvrijwillig al lange tijd van hun dierbaren zijn gescheiden. Door ons werk met vluchtelingen konden wij hem in zijn zoektocht helpen. De tekst 'met dank aan' in de aftiteling had dus niets met geld te maken, maar was gewoon een bedankje. Graag gedaan.

Dorine Manson, directeur Vluchtelingenwerk Nederland Utrecht

Smartphone infectiebron
Met grote verbazing las ik het bericht over smartphones en ziekenhuisinfecties (Trouw, 27 november). In 1995, toen ik werkte als hoofd keuringen pot- en perkplanten bij een keuringsinstantie, gingen in heel Europa plotseling alle gestekte petunia's dood door het zeer besmettelijke tabaksmozaïekvirus. Binnen drie maanden is een kwaliteits- en certificeringsysteem opgezet waarmee sindsdien nieuwe besmettingen zijn voorkomen. Op een keer na. In 2001 werd een besmetting ontdekt op een bedrijf waar, denk ik, het strengste hygiënesysteem werd gebruikt. Inspecties en onderzoek toonden aan dat de primaire besmetting was ontstaan op de plek waar een medewerkster haar mobiele telefoon altijd neerlegde. Die was besmet met een tabaksmozaïekvirus uit paprika. Ze had, tegen de regels in, iets persoonlijks meegenomen in de kas. Sindsdien wordt het mobieltje met name genoemd in de hygiënevoorschriften omdat het niet te ontsmetten is. Kennis druppelt kennelijk maar heel langzaam door naar andere sectoren.

Jan Westerhof Kudelstaart

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden