Brieven

Hou op over Verdaas
Waarom moet politiek Den Haag nu weer oude koeien uit de sloot halen over de inmiddels afgetreden staatssecretaris Co Verdaas (Trouw, 7 december). Die zaak was toch al lang afgehandeld in de provincie? En Rutte wordt maar weer aangevallen. Oppositie, zoek toch eens op een volwassen manier met de regerende partijen oplossingen voor de grote problemen. En probeer niet je gram te halen omdat je zelf niet voldoende stemmen hebt gekregen. Politiek is geen kinderspel, maar pure noodzaak om voor de toekomst goede oplossingen te vinden. Dus aan het werk met elkaar en laat die kleine 'futiliteiten' liggen voor betere tijden.

Ank van Meer Halsteren

Jasper S. of boer?
Mooie analyse over de vraag of 'jongens' of 'Marokkanen' de grensrechter doodschopten (Trouw, 7 december). De etnische achtergrond wordt door het serieuzere journaille zorgvuldig achterwege gelaten. Maar: 'Boer bekent moord', kopt Trouw op de voorpagina van dezelfde krant. Jammer. Waarom niet Jasper S.? Een beroep doet evenmin ter zake als de etnische achtergrond.

H. Drenth Donkerbroek

Te weinig over Jasper S.
Bij het bekend worden van de arrestatie van de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra kocht ik een bekende ochtendkrant, wetend dat die uitgebreid bericht over dit soort zaken. Want ik heb kranten en abonnementen omdat ik nieuwsgierig ben. Tot mijn aangename verrassing bleek dat Trouw in dezelfde orde van grootte daarover berichtte. Daar kwam commentaar van lezers op: 'onze' krant leek die andere krant wel, schande! Ik wilde de redactie toen geen compliment sturen, maar bij deze doe ik dat alsnog. Maar vanochtend was ik snel uitgelezen over Jasper S. Gaat de redactie zo snel door de bocht? Straks maar even naar de winkel.

Willem van den Berg Heerenveen

God in huiskamer, niet op tv
Het is de omgekeerde wereld. Als het voetbal zendtijd wil, moet de gemeenschap daar voor opdraaien. Als de kerk zendtijd wil, moet de kerk er maar voor opdraaien (Trouw, 7 december). Levensbeschouwing wordt zo langzamerhand een vies woord. Mensen die nog geloven en daarmee bezig zijn, moeten zich vooral binnenshuis daarmee bezighouden. Iedereen voor zich en god in de huiskamer, maar niet op televisie. Is dat de slogan voor deze nieuwe regering?

Annemarie Voorbraak Schagen

Kuitert-leerstoel: goed idee
Van harte ondersteun ik het pleidooi, gisteren in de brievenrubriek, van een lezer voor een Kuitert-leerstoel. Want als er iemand binnen de Protestantse Kerk in Nederland ruimte heeft geschapen om kritische vragen te stellen en te mogen twijfelen dan is dat wel Harry Kuitert. Daarmee heeft hij velen, gemeenteleden en predikanten, voor de kerk behouden. Ieder geloof heeft zijn kritische geesten nodig, anders dreigt verstarring en de dood in de pot en lopen mensen weg.

Harold Oechies Uithoorn

Sint is niet jarig
Er bestaan kennelijk veel misverstanden rond de verjaardag van Sinterklaas (brieven, 5 december). Sint-Nicolaas is noch op 5 december, noch op 6 december jarig: 6 december is de sterfdag van de Sint. In het rooster van heiligen binnen de katholieke kerk wordt de sterfdag als de gedenkdag van de betreffende heilige vermeld, de naamdag. Zoals gebruikelijk werd het feest van de heilige Nicolaas op de avond voor zijn naamdag gevierd, op de avond van 5 december. Wanneer Sint-Nicolaas jarig is, is niet bekend.

Frans Hendriks Tilburg

Jonge heethoofden
Terecht trekt columnist Ephimenco (Trouw, 6 december) de discussie over de doodgeslagen voetbalgrensrechter breder. De laatste twee zinnen in zijn column halen echter die brede focus weer onderuit. Het is misschien politiek correct om er twee 'blanke, Nederlandse incidenten' bij te halen: Apeldoorn en Alphen aan den Rijn. Eenlingen die vanuit een persoonlijk psychisch probleem handelden. Ja, ook traumatiserend, maar te zeer verschillend van de problematiek die Ephimenco juist zo scherp benoemt: de nieuwe lichting gewelddadige, jonge heethoofden uit uitheemse culturen die in groepsverband en vanuit een ogenschijnlijk niets aan het schoppen en (dood)slaan gaan.

Erik van Nieuwenhoven Zoetermeer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden